Hlavní navigace

Tip: 11 tipů, jak nepokazit fotografie z dovolené - 4. díl

7. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Tryfonov - Fotolia.com
V dnešním pokračování se zaměříme na problematiku správného výběru a přizpůsobení expozice snímků.

Chystáte se na dovolenou, kde budete fotit jako o závod? Přinášíme vám jedenáct tipů, jak o fotografování přemýšlet a pořizovat pěkné a nápadité snímky.

Pohrajte si s expozicí

Vlastníte-li některý z lepších digitálních kompaktů, který nabízí režimy pro přizpůsobení času závěrky, a clony, můžete s fotografiemi ještě více experimentovat a dosáhnout velmi zajímavých výsledků. Jak již název tohoto tipu naznačuje, řeč bude o expozici, neboli zjednodušeně řečeno o množství světla dopadajícího na digitální čip. Asi není nutné zmiňovat, že čím více světla na čip během pořizování fotografie dopadne, tím bude snímek světlejší.

Expozici lze ovlivnit třemi nezávislými parametry, a sice časem expozice (dobou, po kterou na čip dopadá světlo), clonovým číslem (otevření clony omezující množství dopadajícího světla) a citlivostí čipu ISO. Citlivost ISO lze většinou nastavit na kdekterém fotoaparátu, čas závěrky a otevření clony již však pouze na lepších fotoaparátech.

K čemu je tedy přizpůsobení expozice dobré? Fotíte-li v temných prostorech, jako jsou interiéry či venkovní prostory při zatažené obloze nebo v pozdních večerních hodinách, pravděpodobně budete narážet na problém příliš tmavých snímků. Kompakty tento problém běžně řeší spuštěním blesku, nicméně jak jsem již zmínili, fotografováním s přímým osvětlením objektu dosáhnete nepřirozeně vypadajících snímků. Pro zachování atmosféry je tedy vhodnější blesk zakázat a raději na fotoaparátu nastavit delší čas závěrky. V tomto případě se však již neobejdete bez stativu nebo jiné pomůcky, která bude fotoaparát po dobu snímání fotografií fixovat. Současně je pochopitelně nutné fotografovat nehybnou scénu (pakliže není rozmazaná kompozice vaším uměleckým záměrem).

Umožní-li vám fotoaparát nastavit několikasekundovou expozici (klidně v desítkách sekund), můžete především v nočních hodinách popustit uzdu své fantazii. Právě takto vznikají například impozantní fotografie pěkně prosvětlených nočních měst či dálnic s žlutými čárami od reflektorů aut.

Pakliže vám váš fotoaparát neumožní ručně nastavit čas nebo clonu, můžete jas fotografované scény přizpůsobit alespoň tzv. kompenzací expozice EV, kterážto funkce bývá na kompaktech běžně dostupná. Setkáte se s ní jako se stupnicí EV v rozsahu -2 až +2 s krokem běžně 1/3. Čím vyšší hodnotu nastavíte, tím bude scéna světlejší. A co že se při kompenzaci expozice ve fotoaparátu děje? Ve skutečnosti nic jiného, než automatická změna trojice hodnot, jež expozici snímku ovlivňují, a sice času, clony a ISO.

canon g10

ICTS24

 

V příštím, závěrečném díle si povíme o funkci Bracketing a o fotografování pohybujících se objektů.