Hlavní navigace

Tip: 7 jednoduchých úprav registru pro vyladění Windows 7 - 2. díl

9. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © 3darcastudio - Fotolia.com
Ovládněte operační systém Windows 7 pomocí jednoduchých, ale efektivních úprav registru!

Registr Windows patří mezi velmi mocné nástroje tohoto operačního systému, ovšem na druhou stranu je obestřen řadou tajemství. V předchozích verzích Windows byly úpravy registru považovány za velmi riskantní – pokud uživatel měnil obsah registru pomocí špatně napsaného nástroje nebo pokud změnil obsah špatného klíče, výsledkem byl naprosto nepoužitelný operační systém Windows. Windows 7 však jsou oproti svým předchůdcům, co se úprav v registru týče, daleko tolerantnější – alespoň v případě úprav prováděných v editoru registru integrovaném ve Windows 7 (nástroj regedit).

Registr Windows 7 není v podstatě ničím jiným než ohromnou databází nastavení a dat nejen pro konfiguraci operačního systému, ale i pro všechny aplikace a ovladače nainstalované v počítači. Pokud ladíte registr, upravujete či vytváříte položky v databázi za účelem úpravy funkčnosti operačního systému. Pokud se rozhodnete provádět změny v registru Windows, nezapomeňte zálohovat všechna důležitá data, protože všechny nepovedené operace mohou počítač poškodit, popřípadě jej dostat do stavu, kdy nebude provozuschopný. Na druhou stranu – pokud se budete držet pouze úprav známých klíčů či údajů, nemáte se v podstatě čeho obávat.

 

1. díl článku: Začínáme

 

Úprava místních nabídek

Postupem času do počítače s operačním systémem Windows instalujete stále další a další aplikace či nástroje, a to všechno se projevuje neustálým rozrůstáním místních nabídek (které se zobrazují při klepnutí pravým tlačítkem myši na ikonky na ploše). Když naopak klepnete pravým tlačítkem myši na ikonku v čerstvě nainstalovaném operačním systému, zjistíte, že místní nabídka naopak obsahuje jen několik položek. Z toho vyplývá, že jakmile se místní nabídky přeplní, je nejvyšší čas uklízet.

Chcete-li z místních nabídek odebrat nadbytečné položky, stačí v registru odstranit několik málo klíčů

Položky místních nabídek se v registru Windows obvykle nacházejí v těchto pěti klíčích:

 

HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell

HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers

HKEY_CLASSES_ROOT\AllFileSystemObjects\ShellEx

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shellex\ContextMenuHandlers


Chcete-li tedy odebrat nějakou položku místní nabídky, zkuste ji nejprve vyhledat v jednom z výše uvedených klíčů. Poté příslušný klíč označte, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se vzápětí objeví, vyberte položku Odstranit. Nezapomínejte na to, že je potřeba označit pouze klíč odpovídající té položce místní nabídky, kterou chcete odebrat.

POZOR: Neodebírejte klíče ContextMenuHandlersShell či ShellEx, protože byste odstranili celou místní nabídku.

Byl pro vás článek přínosný?