Hlavní navigace

Tip: 7 jednoduchých úprav registru pro vyladění Windows 7 - 6. díl

13. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © 3darcastudio - Fotolia.com
Ovládněte operační systém Windows 7 pomocí jednoduchých, ale efektivních úprav registru!

Registr Windows patří mezi velmi mocné nástroje tohoto operačního systému, ovšem na druhou stranu je obestřen řadou tajemství. V předchozích verzích Windows byly úpravy registru považovány za velmi riskantní – pokud uživatel měnil obsah registru pomocí špatně napsaného nástroje nebo pokud změnil obsah špatného klíče, výsledkem byl naprosto nepoužitelný operační systém Windows. Windows 7 však jsou oproti svým předchůdcům, co se úprav v registru týče, daleko tolerantnější – alespoň v případě úprav prováděných v editoru registru integrovaném ve Windows 7 (nástroj regedit).

Registr Windows 7 není v podstatě ničím jiným než ohromnou databází nastavení a dat nejen pro konfiguraci operačního systému, ale i pro všechny aplikace a ovladače nainstalované v počítači. Pokud ladíte registr, upravujete či vytváříte položky v databázi za účelem úpravy funkčnosti operačního systému. Pokud se rozhodnete provádět změny v registru Windows, nezapomeňte zálohovat všechna důležitá data, protože všechny nepovedené operace mohou počítač poškodit, popřípadě jej dostat do stavu, kdy nebude provozuschopný. Na druhou stranu – pokud se budete držet pouze úprav známých klíčů či údajů, nemáte se v podstatě čeho obávat.

 

1. díl článku: Začínáme

2. díl článku: Úprava místních nabídek

3. díl článku: Přidání položky "Otevřít příkazový řádek zde" do místní nabídky každé složky

4. díl článku: Přidání možnosti defragmentace do místní nabídky ikonky diskové jednotky

5. díl článku: Připnutí aplikací do místní nabídky pro pozadí pracovní plochy

 

Potlačení zobrazování bublin s upozorněními

Jen málo věcí pokročilé uživatele obtěžuje tak, jako bubliny s upozorněními, které se objevují v oznamovací oblasti u čerstvě nainstalovaného operačního systému Windows. Díkybohu se dá jejich zobrazování poměrně snadno potlačit, a to jednoduchým zásahem do registru.

Otevřete editor registru a přesuňte se do složky HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced a vyberte položku Advanced. Zde v pravé části okna editoru registru uvidíte spoustu řetězcových hodnot a hodnot typu DWORD. Klepněte v pravé části okna editoru registru do prázdného prostoru pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte položku Nový/Hodnota DWORD a pojmenujte ji EnableBaloonTips. Po vytvoření této hodnoty DWORD na ni klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Změnit. Do ní následně vložte jako údaj hodnoty číslo 0 (pravděpodobně se ale údaj hodnoty na nulu nastaví automaticky). Nakonec editor registru zavřete, počítač restartujte a bubliny s upozorněními budou pryč!

Byl pro vás článek přínosný?