Hlavní navigace

Tip: Cestujte s mapami pro čtečky eknih

22. 6. 2011

Sdílet

Na rostoucí prodeje čteček elektronických knih (jen Kindle od Amazonu se má letos podle Caris & Co. prodat 2,5krát více než loni) reagují i vydavatelé na celém světě a objevují se tak stále nové tituly i typy knížek.

Stránky eBookMaps, které právě zahájily svůj provoz, nabízejí přes dvě stovky elektronických knih s mapami, mezi kterými najdete jak plány tuzemských měst (mimo jiné třeba Prahu, Brno nebo Ostravu), tak i stovky dalších z řady kontinentů. Nechybějí ani u nás oblíbené přímořské turistické destinace, jakými jsou třeba chorvatská města Dubrovník či Split, ale ani další významná evropská města (za všechny jmenujme třeba Paříž, Londýn nebo Amsterdam). Pochopitelně tu najdete i města asijská, severo- i jihoamerická a také africká. Mapy některých z nich přitom chybějí i na Google maps.

Všechny elektronické knihy s mapami jsou nabízeny zdarma a na webu, který je také v českém jazyce, jsou k dispozici i rady, jak je nahrát do čtečky. (Nejsnazší je to samozřejmě u čteček, které se umějí připojit k internetu - třeba Kindle od Amazonu si se stránkami eBookMaps hravě poradí a eknihy ve formátu mobi tak lze stáhnout přímo do této čtečky).

CS24

Mapy v eknihách jsou podle vydavatele pro čtečky optimalizovány, takže jsou rozděleny na řadu menších částí, mezi kterými se lze pohybovat prostřednictvím tlačítek pro přechod mezi stránkami, případně lze využít hypertextový rejstřík ulic, kterým je každá ekniha vybavena.

Počet map se bude dále rozšiřovat. Pro cestovatele se čtečkou eknih tak mohou být eBookMaps dobrou alternativou k on-line mapám, jejichž stahování  se v zahraničí ještě stále zpravidla značně prodraží.