Hlavní navigace

TIP: Chraňte své děti před hrozbami online světa

24. 5. 2011

Sdílet

Obzvláště děti se na internetu mohou snadno nachytat na závadný obsah. Dnes vám poradíme, jakými nástroji můžete pohyb svých ratolestí u počítače korigovat.

Poměrně kvalitní rodičovská kontrola se ve Windows objevila až s příchodem Windows Vista. Umožňuje mimo jiné nastavit, v jakou denní dobu může jít dítě na počítač a jaké hry na něm může hrát. Nastavit lze také úroveň ochrany online a přizpůsobit si ji specifikováním typů stránek, které mají být blokovány. Windows 7 již webovou kontrolu nenabídnou, lze si však stáhnout bezplatný program Windows Live Zabezpečení rodiny (verze pro Windows Vista / 7, pokud používáte Windows XP, stahujte zde), který požadovanou funkci přidá.

Zajímavým balíkem, který slouží k ochraně dětí u počítače, je také Norton Online Family. Tento komplexní program rodičům umožní monitorovat, na jaká videa se děti dívají, sledovat a blokovat weby (včetně sociálních sítí), monitorovat vyhledávání a další aktivity. Výhodou aplikace je, že šetří čas rodičů automatickým rozesíláním podrobných zpráv o aktivitách dítěte na jejich e-maily (týdenní / měsíční). Norton Online Family stojí 30 dolarů ročně, jeho bezplatnou (ořezanou) verzi si můžete stáhnout zde.

Další možností, jak ochránit děti online, je nainstalovat si jeden z bezplatných doplňků pro webový prohlížeč. Dostupné jsou například pro Firefox. Pamatujte, že aby mohla rodičovská kontrola na počítači fungovat, je třeba, aby dítě mělo ve Windows svůj vlastní účet a ochranný program byl nainstalován na účtu administrátora.

 

Úvodní foto: © PEROF - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?