Hlavní navigace

Tip: Chraňte svou online bezpečnost kontrolou odkazů

30. 6. 2011

Sdílet

Antivir, firewall a další zabezpečovací prostředky nemusejí při ochraně systému stačit. Vhodný je mít nainstalován také nástroj, který vás aktivně ochrání před škodlivými webovými stránkami.

Bezpečnostní rizika na vás mohou čekat i na zdánlivě bezpečných webových stránkách. Do legitimních stránek se může někdo nabourat, internetoví podvodníci se navíc snaží své weby optimalizovat tak, aby se uživateli při hledání ukázaly mezi prvními výsledky. I na zdánlivě bezpečných stránkách tak mohou být škodlivé viry. I když se proti těmto hrozbám nemůžete zcela ubránit, lze si pomoci alespoň použitím tzv. kontroly odkazů.

Nástrojů, které se kontrolou odkazů zabývají, je celá řada. Můžete si vybrat například z nabídky společností AVG (LinkScanner), McAfee (SiteAdvisor), Symantec (Norton Safe Web Lite) nebo Web of Trust. Všechny jsou dostupné zcela zdarma. Aplikace pro ochranu odkazů fungují tak, že vedle odkazů ve vyhledávači umístí malé ikonky, jež indikují, zda je stránka bezpečná, nebezpečná nebo je míra její bezpečnosti diskutabilní. Většina programů taktéž signalizuje, zda se na vámi navštívené webové stránce nevyskytly problémy (tj. nebezpečný obsah) v reálném čase.

 

Úvodní foto: © rgbspace - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?