Hlavní navigace

Tip: Co byste měli vědět o defragmentaci disku - 3. díl

12. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © ludodesign - Fotolia.com
Závěrečný díl věnujeme problematice SSD disků. Dozvíte se, proč není nutné disky defragmentovat a proč jim defragmentace dokonce škodí.

1. díl | 2. díl | 3. díl


Defragmentace slouží k přeorganizování dat na disku tak, aby bylo možno provádět vstupně výstupní operace rychleji. Podívejme se, jak se k problematice staví Windows 7 a co byste o defragmentaci měli vědět.

3) SSD disk byste neměli defragmentovat

SSD disky pracují na zcela jiném základě, nežli magnetické hard disky. Jednak neobsahují žádné pohyblivé části, ale také pro ukládání nevyužívají magnetickou plotnu, nýbrž paměťové buňky běžně typu NAND. Přes nespočet výhod typu menší náchylnosti k mechanickému opotřebení či vyšší rychlosti a kratší přístupové dobay trpí paměťové buňky neduhem ve formě degradace funkčnosti. Disponují zkrátka pouze omezeným počtem zápisů, potom lidově řečeno odejdou.

Vzhledem k faktu, že SSD disky předsatvují paměťové médium s (téměř) přímým přístupem, nedává defragmentace SSD disků valný smysl. Naopak jim velmi škodí, protože se při ní provádějí zbytečné operace zápisu a navíc se data zapisují stále na stejná místa, čímž dochází k nerovnoměrnému opotřebení paměťových buněk.

Windows 7 oficiálně podporuje SSD disky, přizpůsobuje jim operace souborového systému a taktéž pro ně zakáže defragmentaci nebo funkci superfetch shromažďující často používané soubory. Zde je kámen úrazu. Pokud jste totiž Windows nainstalovali na běžný hard disk a později systém přesunuli na SSD, Windows nepotřebné funkce včetně defragmentace nevypne. V tomto případě se jedná o nastavení poměrně velkého množství funkcí, až je možná jednodušší provést celou novou instalaci na SSD disk.

ssd

Co může SSD disku kromě zakázání defragmentace pomoci, je vypnutí podpory hibernace (respektive její nepoužívání). Jednak mají dnešní SSD disky zatím poměrně malé kapacity na to, aby se s nimi mohlo plýtvat, ale také se při každé hibernaci zbytečně zapíše na SSD disk objem dat o velikosti paměti RAM. Řešením je využití režimu spánku (spotřebovává však elektrickou energii) či vypínání počítače. Pokud hibernaci zakážete, smaže se současně soubor hyberfil.sys, který je pro uložení obsahu RAM využíván, a uvolní se tak na disku místo.

 

Pro vypnutí hibernace postupujte následovně:

1)      Otevřete nabídku Start, vepište cmd a stiskněte Enter.

2)      Do příkazového řádku vepište: powercfg.exe /hibernate off

3)      Potvrďte klávesou Enter.

hibernace

Byl pro vás článek přínosný?