Hlavní navigace

TIP: co dělat, když nainstalujete Ubuntu

1. 11. 2010

Sdílet

V dnešním tipu si představíme 5 základních věcí, které byste měli udělat po instalaci Ubuntu.

1. Upravte vzhled

Ubuntu nabízí, co se úpravy vzhledu týká, téměř neomezené možnosti. Vyzkoušet můžete různé tapety, pozadí, efekty a vyměnit můžete dokonce také standardní rozhraní GNOME. K úpravě systému klikněte na Systém, Možnosti a Vzhled.

2. Použijte Software Center

Jedna z velkých odlišností oproti světu Windows je, že k hledání nových aplikací nemusíte prohledávat celý web (a ještě za ně platit). Raději využijte Ubuntu Software Center, jež vám nabídne nepřeberné množství aplikací členěných do různých kategorií.

3. Prozkoumejte komunitu

Komunita uživatelů a vývojářů kolem každé distribuce Linuxu vám pomůže jak v začátcích, tak při využívání pokročilých funkcí. A Ubuntu není výjimkou. Nejen, že je dostupná bezplatná dokumentace nebo live podpora, ale také různá webová fóra.

4. Vyzkoušejte příkazovou řádku

Mnoho lidí, kteří vyrůstali na Windows, se příkazové řádky bojí. I když tato funkce může vypadat děsivě, uvidíte, že je velmi užitečná. Pokud chcete v Ubuntu spustit terminál s příkazovou řádkou, klikněte na Aplikace, Příslušenství a Terminál.

CS24

5. Navštivte Update Manager

I když vás Ubuntu bude o nových bezpečnostních a softwarových aktualizacích informovat samo, měli byste vědět, kde se nachází Update Manager. Pro jeho spuštění klikněte na Systém, Administrace.