Hlavní navigace

TIP: co dělat, když počítači nesvědčí spánek

23. 12. 2010

Sdílet

Nefunguje váš počítač po probuzení z režimu spánku tak, jak by měl? Nastíníme si možné příčiny i velice jednoduché řešení.

Nefunguje váš počítač po probuzení z režimu hybernace tak, jak by měl? Pravidelný čtenář denních tipů na PC Worldu, František z Mladé Boleslavi, má dlouhodobě problém se svým počítačem. Když jej probudí ze "spícího módu," přestane mu fungovat webový prohlížeč. Konkrétně píše, že po "kliknutí na ikonku Firefoxu se prohlížeč nespustí, otevře se jen po restartu počítače."

Znáte ten starý vtip, když pán přijde k doktorovi a říká "Když udělám toto, bolí to" a doktor mu odpoví "No tak to přestaňte dělat." Naše obecná rada je v podstatě stejná: pokud váš počítač po probuzení reaguje divně, nenechávejte jej usnout!

Víme, že to není nejspíš vyčerpávající odpověď, kterou chtěl František slyšet, avšak počítače - a to především ty starší - mívají s přechodem ze spánku do činnosti poměrně často problémy. František navíc píše, že používá systém Windows XP, u něhož se problémy s režimem spánku objevovaly vcelku pravidelně. Problém může spočívat v BIOSu, stálo by proto za zkoušku jej aktualizovat na novější verzi. Stejně tak můžete zkusit sehnat novější ovladače základní desky nebo postupně obměnit celou softwarovou výbavu svého počítače. Kýžený výsledek se však nemusí dostavit. Jistější tedy bude se režimu spánku zcela vyhnout a v ideálním případě po čase přejít na novější operační systém. Většina desktopů a laptopů s Windows 7, které jsme testovali, již totiž žádné problémy s probouzením neměla.

Byl pro vás článek přínosný?