Hlavní navigace

Tip: Co dělat s novým počítačem – 1. díl

19. 10. 2011

Sdílet

V následujícím článku se dozvíte, jak eliminovat tzv. crapware (předinstalovaný software, který nepotřebujete), nainstalovat všechny oblíbené aplikace najednou a připravit zcela nový počítač pro skutečnou práci nebo ten pravý požitek z hraní.

Každý má svůj vlastní rituál, kterým „oslaví“ koupi nového PC. Někdo začne do nedotčeného stroje „ládovat“ všechny oblíbené utility a aplikace, jiní zase ihned začnou hrát nejnovější hry, které jejich starý počítač nezvládal. Několik nadšenců si jako druhý operační systém nainstaluje Linux, jiní navíc smažou předinstalovaný systém Windows.

Proti gustu žádný dišputát – nicméně předtím, než se vrhnete do některých z výše uvedených činností, měli byste si projít několik důležitých kroků. Než se však po hlavě vrhnete do přizpůsobování vašeho počítače k obrazu svému, přečtěte si naše tipy a triky, jak udržet systém jako nový po co nejdelší možnou dobu.

 

Krok 1Aktualizujte Windows

Krok 2: Odinstalujte crapware

Krok 3: Aktualizujte ovladače

Krok 4: Nainstalujte vše najednou

Krok 5: Zabezpečte počítač proti katastrofě

 

Krok 1: Aktualizujte Windows

Poté, co nový počítač či notebook vybalíte z krabice a zapojíte do zásuvky, měli byste vyhledat všechny dostupné aktualizace operačního systému Windows a potvrdit jejich stažení a instalaci. K tomu samozřejmě budete potřebovat internetové připojení. Připojte proto PC k routeru nebo modemu pomocí ethernetového kabelu. V případě, že PC podporuje Wi-Fi a vy máte vlastní Fi-Fi síť, otevřete Ovládací panely → Síť a internet → Centrum internetových připojení a sdílení → Připojit k síti. Jakmile se připojíte k internetu, běžte znovu do ovládacích panelů, vyberte Windows Update a vlevo klikněte na „Vyhledat aktualizace“.

Tento proces může trvat několik minut, ale i více než hodinu – vše záleží na tom, jak dlouho se na váš nový počítač prášilo v regále obchodu a jak dlouho od prvotní instalace systému tedy nebyl připojen k internetu. Každá z aktualizací může požadovat restart systému, některé si vynucují ještě víc: budete muset nainstalovat aktualizace, restartovat, potom znovu zkontrolovat Windows Update a zjistit, zda k právě nainstalovaným aktualizacím neexistují aktualizace nové.

Microsoft Windows

Naneštěstí rychlost tohoto kroku příliš neovlivníte. Za pomoci freeware programu zvaného RT Se7en Lite však můžete všechny aktuální updaty systému nahrát na USB disk a pak je nainstalovat najednou. Umístění posledních aktualizací na USB disk vám umožní nainstalovat tyto aktualizace v tu samou chvíli, kdy instalujete celý systém Windows 7 z originálního CD. Tato možnost je zvláště užitečná, jste-li administrátor několika PC v domácí či firemní síti. Šetří totiž čas potřebný ke stažení a instalaci updatů na každém počítači zvlášť.

 

Úvodní foto: © Nmedia - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?