Hlavní navigace

Tip: Co dělat s novým počítačem – 2. díl

20. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
V následujícím článku se dozvíte, jak eliminovat tzv. crapware (předinstalovaný software, který nepotřebujete), nainstalovat všechny oblíbené aplikace najednou a připravit zcela nový počítač pro skutečnou práci nebo ten pravý požitek z hraní.

Každý má svůj vlastní rituál, kterým „oslaví“ koupi nového PC. Někdo začne do nedotčeného stroje „ládovat“ všechny oblíbené utility a aplikace, jiní zase ihned začnou hrát nejnovější hry, které jejich starý počítač nezvládal. Několik nadšenců si jako druhý operační systém nainstaluje Linux, jiní navíc smažou předinstalovaný systém Windows.

Proti gustu žádný dišputát – nicméně předtím, než se vrhnete do některých z výše uvedených činností, měli byste si projít několik důležitých kroků. Než se však po hlavě vrhnete do přizpůsobování vašeho počítače k obrazu svému, přečtěte si naše tipy a triky, jak udržet systém jako nový po co nejdelší možnou dobu.

 

Krok 1Aktualizujte Windows

Krok 2: Odinstalujte crapware

Krok 3: Aktualizujte ovladače

Krok 4: Nainstalujte vše najednou

Krok 5: Zabezpečte počítač proti katastrofě

 

Krok 2: Odinstalujte crapware

Pokud si svůj počítač nepostavíte sami, pravděpodobně jste ho dostali s velkým balíkem předinstalovaných prográmků, aplikací a utilit. Mnohé z nich byly bezesporu přidány s dobrým úmyslem, některé mohou být dokonce užitečné, nicméně třicetidenní zkušební verze jednoho antiviru vám bude nejspíše na nic, pokud si dopředu zakoupíte roční licenci antiviru jiného.

Pokud přesně víte, co chcete zachovat a čeho se zbavit, je nejlepším řešením využití programu pro hloubkovou odinstalaci typu Revo Uninstaller. Základní freewarová verze programu prohledá váš systém a je schopna eliminovat aplikace, které projdou sítem odinstalátoru vestavěného do Windows.

Nicméně definovat, co je a co není crapware není tak jednoduché. Pomoci v tom může prográmek s názvem PC Decrapifier. Ten je schopen identifikovat spoustu běžných aplikací, jejichž hlavním účelem je dělat nepořádek v počítači – různé lišty pro internetové prohlížeče, instalátory časově omezených programů, zkratky pro nastavení starých dial-up služeb a podobně.  Před samotnou akcí dostanete seznam souborů a programů doporučených k odstranění, který si důkladně projeďte, abyste nezničili něco, co vlastně ve skutečnosti potřebujete.

Kromě tohoto programu můžete využít i aplikaci SlimComputer. Stejně jako výše zmíněný software se SlimComputer zaměřuje na odstraňování softwarového odpadu, ale k doporučením a shrnutím pro a proti konkrétnímu programu využívá zpětnou vazbu a poznámky ostatních uživatelů. Jako vždy bychom doporučili některé tyto poznámky vyvážit notnou dávkou selského rozumu, nicméně jsou také dobrým vodítkem k informacím o konkrétních programech, u nichž si nejste jisti.

Byl pro vás článek přínosný?