Hlavní navigace

Tip: Co vlastně znamenají zkratky ze světa pevných disků?

30. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © dell - Fotolia.com
Technické termíny nám můžou pořádně zamotat hlavu, hlavně v případě, že obsahují příliš mnoho akronymů.

Dokonce i lidé, kteří tyto termíny používají, se občas musí zastavit a rozpomenout se, o čem vlastně mluví. Níže tedy nabízíme některé z nejběžnějších označení pro technologie určené k ukládání dat ve vašem počítači.

 

HDD

Jednotka pevného disku. Magnetické mechanické zařízení, které je primárním typem úložiště dat po více než čtvrt století.

Flash RAM (flashová paměť)

Silikonové čipy, které na rozdíl od jiných typů RAM dokážou uchovávat data bez elektrického proudu – což je vlastnost, díky které jsou užitečné pro ukládání dat. (RAM je zkratkou Random Access Memory, čili paměť s náhodným přístupem.)

SSD

Solid-state drive. Flashová paměť zabalená do HDD formy, která má postupně nahradit pevné disky. SSD jsou celkově rychlejší jako HDD, mají nižší spotřebu energie a mají menší náchylnost ke zničení při pádu nebo (teplotním) šoku. Zároveň je ale jejich cena v přepočtu na gigabajt mnohem vyšší.

Oddíl (Partition)

Sekce HDD nebo SSD, která v operačním systému vypadá jako oddělená nezávislá jednotka. Lidé obvykle používají vícenásobné oddíly pro instalaci více než jednoho operačního systému či pro oddělení spustitelných programů od ostatních dat (dokumentů, fotografií, filmů a podobně). Většina PC s Windows od běžných značek obsahuje speciální oddíl pro obnovení, na němž jsou nahrány soubory potřebné k obnovení systému Windows.

SATA

Je zkratkou pro Serial Advanced Technology Attachment, což česky znamená sériové zapojení pokročilé technologie. Jedná se o aktuální standard pro připojení pevného disku nebo SSD ke zbytku počítače.

ICTS24

IDE

Integrated Drive Electronics čili integrovaná elektronika jednotky. Starší standard nahrazený SATA.

RAID

Redundant Array of Independent Disks neboli vícenásobné pole nezávislých disků. Dva nebo více disků pracují společně pro zlepšení výkonu i jako prevence ztráty dat při selhání disku. Například v RAID 0 fungují dva disky jako jeden větší a rychlejší disk – rychlejší proto, že obsahuje dvakrát tolik ploten, které čtou data najednou. V RAID 2 obsahují oba disky úplně stejné soubory, takže když jeden selže, druhý stále funguje. Další možné konfigurace zlepšují jak rychlost, tak prevenci ztráty dat.