Hlavní navigace

Tip: Gmail nebo Outlook? Velký cloudový zápas - 5. díl

1. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © lichtmeister - Fotolia.com
Poslední díl věnujeme možnosti mobilního přístupu a shrneme si nejdůležitější vlastnosti obou služeb.

Outlook je oproti Gmailu poměrně mladá emailová služba a zatím se netěší tak početné uživatelské základně. Přesto se jedná o kvalitní freemail, jenž si s Gmailem nikterak nezadá. Podívejme se, jak si služby stojí v přímě konfrontaci.

 

 

Mobilní přístup

Vzhledem k faktu, že dnes uživatelé obecně k webovým službám přistupují stále častěji z mobilních zařízení, je nutné zohlednit také možnost mobilního přístupu k oběma e-mailovým službám. Pakliže si přejete psát a číst e-maily skrze svůj smartphone nebo tablet, s Gmailem to jde jako po másle, neboť zařízení běžící na Androidu integrují uživatelské Google účty a běžně disponují aplikací Gmail, zařízení vybavená iOS pak Gmail nabízejí jako jednu z několika podporovaných služeb.

V případě Outlook.com však nastávají drobné problémy. iOS stále zobrazuje namísto Outlook.com službu Hotmail. Můžete jej použít pro přihlášení se ke svému účtu, avšak při psaní nové zprávy se bude používat ta e-mailová schránka, kterou máte asociovanou se svým Microsoft účtem.

iOS Hotmail

Lepším řešením je využití Microsoft Exchange. Proces nastavení však není příliš průhledný a Microsoft právě neusnadňuje vyhledání informací o správném nastavení. Se zprovozněným účtem však dostanete k dispozici synchronizaci podobnou schopnostem protokolu IMAP.

Celkový vítěz

Oba emailové systémy nabízejí podobné služby, přičemž nelze jednoznačně určit, který nástroj je lepší. Gmail i Outlook vám umožní snadnou správu osobních i pracovních schránek a taktéž nabídnou možnost organizace mailů ať už prostřednictvím štítků v případě Gmailu, nebo adresářové hierarchie v případě Outlooku. Jak jsme již zmínili v minulém díle, Outlook bohužel nepodporuje IMAP, což může některé uživatele zcela odradit.

Na druhou stranu je však nutné vyzdvihnout neomezené úložiště v případě Outlooku a větší povolené objemy pro přílohy. Konečné rozhodnutí tedy bude záležet především na uživatelských preferencích a zvyklostech.

Byl pro vás článek přínosný?