Hlavní navigace

Tip: Jak na bezpečné odstranění dat před prodejem PC

31. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Chcete prodat nebo vyhodit svůj počítač, ale bojíte se, že někdo na vašem disku najde citlivé informace? Vyzkoušejte následující postup.

Pokud se chystáte prodat nebo přenechat svůj počítač kolegovi v práci, jistě chcete, aby na něm nový majitel nemohl najít žádné vaše osobní informace. Stejně tak nový majitel bude pravděpodobně chtít vyčištěné Windows (předpokládejme, že počítač prodáte s nějakou verzí Windows). To znamená, že musíte nejprve bezpečně smazat všechny citlivé informace a následně přeinstalovat celý operační systém.

Rychlá poznámka ohledně čištění disku: běžným smazáním souboru z pevného disku a vysypáním Koše se soubor nesmaže, ale "prázdné místo" na disku bude i nadále obsahovat data smazaného souboru až do chvíle, než budou přepsána jiným souborem. Bezpečného smazání dat tedy dosáhnete pouze tehdy, když prázdné místo, které po nich na disku zůstane, přepíšete jiným souborem. Na této bázi fungují profesionální "mazací" programy, které prostor po smazaném souboru přepisují třeba i 40krát.

Ideálními pomocníky pro tyto účely jsou CCleaner Portable nebo Darik's Boot and Nuke (DBAN). Jednoduše smažte vybraný soubor, vysypte Koš a následně použijte jeden z těchto programů na přemazání "prázdného" místa na disku.

CS24

 

Úvodní foto: © Sashkin - Fotolia.com