Hlavní navigace

Tip: Jak na elegantní vkládání dat v Excelu - 6. díl

15. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © treenabeena - Fotolia.com
V závěrečném díle se podíváme na použití a přizpůsobení komentářů, nástroje pro týmovou spolupráci.

Excel je navržen tak, aby vám zjednodušil život při tvorbě rozsáhlých formulářů, seznamů, tabulek a dalších dokumentů. Mnohé funkce však nemusí být na první pohled zřejmé. Pojďme se podívat, jak z Excelu dostat maximum.

 

1. dílRychlé vkládání názvů dnů a měsíců

2. dílTvorba vlastního seznamu, Posloupnosti čísel

3. dílPosloupnosti kalendářních dat

4. dílPosloupnost pracovních dnů, Rychlé zaplnění buněk vzorcem či daty, Automatické vkládání desetinné čárky

5. dílVkládání dat ze seznamu dříve použitých hodnot, Přizpůsobení směru pohybu kurzoru

6. dílPráce s komentáři

 

10) Práce s komentáři

Ve firemním prostředí není žádnou výjimkou, když nad jedním dokumentem pracuje hned několik uživatelů. Ať už se jedná o sdílení informací či prostup dokumentu hierarchií zodpovědných osob, Excel nabízí pro týmovou spolupráci mnoho užitečných funkcí. Jedním z nejzákladnějších a nejjednodušších synchronizačních prostředků je funkce vkládání komentáře. Tu uplatníte především tehdy, opravujete-li po někom jeho práci a chcete do dokumentu zaznačit, které části a proč bude potřeba přepracovat, doplnit apod.

K vybrané buňce můžete komentář vložit tak, že buňku označíte, kliknete pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberete volbu Vložit komentář. Jinou (rychlejší) možností je využití klávesové zkratky Shift+F2. Zobrazí se podbarvené textové pole, do nějž lze vepsat požadovaný text.

excel-vlozit_komentar

Vzhled komentáře samozřejmě nemusí zůstat žlutý a hranatý, vše si můžete přizpůsobit tak, jak vám velí váš grafický cit. Klikněte na hranu komentáře pravým tlačítkem a vyberte volbu Formát komentáře. Dialogové okno vám nabídne sadu možností pro změnu vzhledu textu i samotného textového pole. Podbarvení a vzhled okrajové čáry můžete změnit na kartě Barvy a čáry, směr a zarovnání textu na kartě Zarovnání a font, velikost textu a další volby na kartě Písmo.

excel-komentar

Pro změnu tvaru komentáře bude nutné nejprve zpřístupnit funkci Změnit obrazec. Tuto ikonu zpřístupníme na panelu nástrojů Rychlý přístup. Kdo nezná, jedná se o panel s několika ikonami umístěný zcela vlevo nahoře nad kartou Soubor.

excel-rychly_pristup

V panelu Rychlý přístup klikněte na černou šipku a zvolte Další příkazy. V sekci Zvolit příkazy z vyberte Všechny příkazy, v okně vyhledejte volbu Změnit obrazec, klikněte na tlačítko Přidat a potvrďte tlačítkem OK. Nyní byste již v panelu Rychlý přístup měli vidět příslušnou ikonu.

excel-zmenit_obrazec

ICTS24

Klikněte na okomentovanou buňku pravým tlačítkem a zvolte Zobrazit či skrýt komentář. Klikněte levým tlačítkem na hranu komentáře a pomocí právě přidané ikony Změnit obrazec můžete vybrat požadovaný tvar textového pole komentáře.

excel-srdce