Hlavní navigace

TIP: Jak nabootovat do Linuxu z USB flash disku

28. 4. 2011

Sdílet

Vyzkoušejte si operační systém Linux bez nutnosti vlastní instalace na harddisk. Nabootujte jej přímo z flash disku.

Takzvané Live distribuce Linuxu nabízejí skvělou příležitost pro uživatele, jež zvažují instalaci operačního systému Linux, avšak chtějí si jej nejprve nezávazně vyzkoušet. Prostřednictvím bootování OS například přímo z CD (na němž je vypálen spustitelný systém z .iso souboru dané bezplatně dostupné Live distribuce) si můžete operační systém osahat bez nutnosti vlastní instalace. Nicméně optická média jsou velice pomalá a neumožňují zápis, což podstatně limituje možnost přizpůsobení operačního systému. Navíc většina dnešních netbooků nebo ultrapřenosných notebooků nedisponuje optickou mechanikou.

Nejlepším řešením je tedy nahrát spustitelný systém na flash disk, který je mnohem rychlejší v porovnání s optickými médii, umožňuje opakovaný zápis a USB slot je dostupný na drtivé většině dnešních zařízení. S vytvořením bootovacího flash disku vám pomůže šikovný bezplatný program Universal USB Installer. Celý proces se skládá ze tří jednoduchých kroků:

 

1) V hlavním okně programu vyberte ve svrchní roletce kýžený operační systém (na výběr je velké množství nejen linuxových distribucí, včetně populárních Ubuntu, Debian nebo Mandriva) a poté zaškrtněte volbu "Opted to Download the iso", čímž dáte programu najevo, že se má sám postarat o stažení patřičného .iso souboru z internetu.

2) Po dokončení stahování klikněte na tlačítko "Browse" a najděte ve vaší adresářové struktuře stažený .iso soubor.

3) V posledním kroku v dolní roletce zvolte jednotku (identifikovanou velkým písmenem), na níž bude program zapisovat zvolený operační systém. Věnujte velkou pozornost tomu, abyste opravdu vybrali váš flash disk (zda název zvolené jednotky odpovídá flash disku můžete ověřit například v průzkumníku Windows) a ne například disk, na němž je nainstalován váš současný operační systém. V závěru zaškrtněte volbu "Format", která zaručí zformátování celé jednotky (všechna data na flash disku budou ztracena). Nakonec vše potvrďte stiskem tlačítka "Create".

 

Po několika minutách bude proces dokončen a váš flash disk připraven pro bootování. Abyste systém mohli spustit, budete muset při zapnutí počítače spustit BIOS a vybrat bootování z USB disku. Dalšími kroky už vás provede rozhraní zvoleného operačního systému.

V závěru je nutno zmínit fakt, že veškeré vámi provedené změny v rámci operačního systému se odehrávají pouze v paměti RAM, tudíž po restartu PC bude systém ve stejném stavu, jako při prvním spuštění, což jen podtrhuje fakt, že toto řešení slouží opravdu pouze pro demonstraci funkčnosti operačního systému či řešení kritické situace.

Byl pro vás článek přínosný?