Hlavní navigace

TIP: Jak napravit pomalý start operačního systému Windows

5. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
Trápí vás zdlouhavé bootování operačního systému Windows trvající i několik minut? Poradíme vám, jak se nepříjemného problému zbavit.

Existuje několik důvodů způsobujících výrazné zpomalení spouštění operačního systému Windows. Jedním z nich může být opakovaný neúspěšný pokus systému přihlásit se k síti, nebo síťovému zdroji, který už však nemusí existovat, problém může způsobovat také poškozený uživatelský účet, nebo chyba pevného disku.

V prvním kroku doporučujeme spustit nástroj Kontrola chyb. Otevřete nabídku Start, zvolte Počítač, pravým tlačítkem klikněte na primární disk (většinou se jedná o oddíl C) a z kontextové nabídky vyberte Vlastnosti. V nově otevřeném okně zvolte záložku Nástroje a v rámečku Kontrola chyb klikněte na Zkontrolovat. Ujistěte se, že je zaškrtnutá volba Automaticky opravovat chyby a stiskněte tlačítko Spustit. Později bude potřeba počítač restartovat, aby mohla být spuštěna automatická kontrola disku, jež se pokusí opravit nalezené chyby.

Pokud jste měli systém nastaven tak, aby se při startu připojoval k síti jako například doména Windows, nebo jste měli pevný disk namapovaný na externí datové úložiště, které již v současnosti neexistuje, může být systém při spouštění zdržován rovněž neúspěšnými pokusy o požadované připojení.

Dalším možným důvodem pomalého bootování je poškozený uživatelský účet. Ten se můžete pokusit nahradit novým. Rozbalte nabídku Start, vyberte Ovládací panely a otevřete Uživatelské účty. Zvolte Spravovat jiný účet a dále Vytvořit nový účet. Následně vyplňte jméno účtu, zaškrtněte volbu Správce a potvrďte tlačítkem Vytvořit účet. Nyní v přehledu existujících účtů klikněte na nový vámi vytvořený administrátorský účet a nastavte dostatečně silné heslo (volba Vytvořit heslo).

Sice není zcela korektní postup vytvářet nové administrátorské účty, nicméně v určitých situacích je nezbytné zajistit přístup k některým aplikacím a starým účtům.

Restartujte počítač a přihlaste se pod novým účtem. Může trvat zhruba minutu, než se nastaví správné soubory a profil. Po přihlášení bude ještě potřeba zkopírovat dokumenty a multimediální soubory ze složek starého účtu do složek nových. Uvedené soubory naleznete v C:\Users.

 

Úvodní foto: © Vital Che - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?