Hlavní navigace

Tip: Jak nastavit dvoufázové ověření účtu Googlu - 6.díl

20. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Christoph Plueschke - Fotolia.com
Dnešní pokračování věnujeme práci s aplikací Google Authenticator, jež slouží pro generování ověřovacích kódů bez nutnosti přístupu k telefonní síti.

Jak získat ověřovací kód i bez přístupu k mobilní síti

Netřeba spoléhat pouze na přijmutí ověřovacího kódu pouze prostřednictvím mobilního telefonu. Google myslí i na situace, kdy zkrátka nebudete mít k dispozici mobilní síť. Můžete být v letadle, v lokalitě s chabým pokrytím, může se vám poškodit SIM karta. Řešením podobných nepříjemných situací je aplikace pro smartphone Google Authenticator, která umí generovat ověřovací kódy a co především, funguje offline. Aplikaci si v současnosti můžete stáhnout na mobilní platformy Android, iOS a BlackBerry (v případě BlackBerry je podle všeho pro stažení nutné přejít na stránky http://m.google.com/authenticator přímo z mobilního zařízení).

Aplikace funguje na principu generování hesel podle aktuálního času a nutně také dalších údajů (nejspíš uživatelské heslo, login či jiná unikátní informace). Toto heslo můžete po dobu 30 vteřin použít jako ověřovací kód, který si vyžádá počítač či mobilní zařízení, na němž se ke svému úču připojujete. Pakliže kód nestihnete opsat, ihned se vygeneruje nový.

V prvním kroku však musíte mobilní zařízení s nainstalovanou aplikací Google Authenticator propojit se svým účtem. Aplikaci tedy stáhněte, nainstalujte a spusťte. V případě zařízení s OS Android uvidíte na úvodní obrazovce dvojici tlačítek, jak to funguje a přidat účet. První z nich spustí průvodce s krátkým vysvětlením principu dvoufázového ověření.

google authenticator google authenticator

Klikněte na druhé z nich a následně vyberte, zda chcete svůj účet přidat za pomocí QR kódu (volte v případě, že máte instalovanou aplikaci pro skenování QR kódů, např. BarCode Scanner), nebo pomocí speciálního klíče.

QR kód i klíč získáte (ve webovém prohlížeči) v nastavení zabezpečení svého Google účtu. Klikněte na svou fotografii, vyberte Nastavení účtu, v pravém panelu Zabezpečení a v kategorii Ověření ve dvou krocích klikněte na tlačítko Upravit. Následně v sekci Mobile application zvolte vybranou platformu (Android / iPhone / BlackBerry) a následně se již dostanete na stránku s QR kódem. Pakliže nemůžete QR kód naskenovat, klikněte na tlačítko Can’t scan the barcode, čímž zobrazíte speciální jednorázové heslo.

google authenticator

Smartphone vám nyní začne generovat ověřovací kódy. Zadejte jeden z nich do webového prohlížeče do kolonky Code a stiskněte tlačítko Verify. Nyní je již vše hotovo a můžete aplikaci používat alternativně s požadavky na zaslání SMS či hlasové zprávy či vytištěnými záložními kódy.

 

V závěrečném díle si shrneme některé nejčastější problémy a jejich řešení. Ukážeme si také, jak dvoufázové ověření zrušit.

Byl pro vás článek přínosný?