Hlavní navigace

Tip: Jak nastavit sdílení tiskárny a dat v OS Windows - 4. díl

5. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
V dnešním díle se zaměříme na novinku ve Windows 7, domácí skupinu, umožňující snadné a bezpečné sdílení souborů a zařízení.

Přenosné médium schovejte zpět do kapsy a podívejte se, jak si správně nastavit domácí síť a pohodlně mezi počítači s operačním systémem Windows XP, Vista nebo 7 sdílet soubory a tiskárny.

 

1. dílNastavení sdílení tiskárny ve Windows 7

2. dílNastavení sdílení tiskárny ve Windows Vista a XP, Připojte se ke sdílené tiskárně z Windows 7

3. díl Připojte se ke sdílené tiskárně z Windows Vista a XP

4. dílVytvořte domácí skupinu

5. díl - Sdílejte data ve Windows 7

6. dílSdílejte data ve Windows Vista a XP


 

Většina domácností vlastní hned několik počítačů a jednotliví uživatelé od svého operačního systému pochopitelně vyžadují možnost sdílení dokumentů, hudby a jiných dat. Schopností síťového sdílení disponovaly již rané verze OS Windows, avšak korektní nastavení sdílení souborů mohlo pro mnohé uživatele znamenat doslova utrpení. Z tohoto důvodu Microsft do Windows 7 zavedl nový koncept nazvaný Domácí síť, který má vše výrazně zjednodušit.

Vytvořte domácí skupinu

Domácí skupina tedy primárně cílí na snadné sdílení souborů a zařízení mezi vybranými členy podmnožiny lokální sítě. Výhodou je potom zabezpečení přístupu k domácí síti prostřednictvím hesla, díky čemuž se ke sdíleným souborům nedostanou ostatní členové lokální sítě, kteří nejsou součástí domácí sítě.

Nutno zmínit, že tvorbu domácí sítě podporují pouze verze Windows Home Premium a vyšší, tudíž pokud vlastníte například netbook, pravděpodobně je na něm nainstalovaný Windows Starter, se kterým holt domácí skupinu nevytvoříte. K již vytvořené domácí skupině se však uživatelé mohou připojit prostřednictvím libovolné verze Windows 7. Nutno zmínit, že pro zprovoznění domácí skupiny musíte být do lokální sítě připojeni pod domácím síťovým profilem. To můžete ověřit v Centru síťových připojení a sdílení. Klikněte na Start -> Ovládací panely -> Síť a internet -> Centrum síťových připojení a sdílení. Zde se v kategorii Zobrazit aktivní sítě přesvědčte, že máte nastaven síťový profil Domácí síť a případně jej změňte.

sitovy_profil

Domácí skupinu pak můžete snadno nastavit pomocí následujícího postupu:

 

1) V okně Centrum síťových připojení a sdílení klikněte v levém panelu na možnost Domácí skupina.

2) Klikněte na tlačítko Vytvořit domácí skupinu a dále již vás provede průvodce.

3) V průběhu tvorby domácí skupiny vám průvodce vygeneruje heslo. To budou později potřebovat ostatní členové pro připojení do skupiny, tudíž si jej poznamenejte.

 

Pro připojení klientského PC do domácí skupiny pouze opět v Centru síťových připojení a sdílení klikněte na Domácí skupina a zvolte Připojit se. Následně si budete moci vybrat typ souborů ke sdílení a budete požádáni o zadání hesla.

domaci_skupina

 

V následujícím díle si ukážeme, jak domácí skupinu využít pro sdílení konkrétních dat.

Byl pro vás článek přínosný?