Hlavní navigace

TIP: Jak nejlépe pečovat o baterie v létě - 2/2

21. 5. 2011

Sdílet

 Autor: © Suriko - Fotolia.com
Léto je časem odpočinku a relaxace. Neuvědomujeme si však, že při našich letních aktivitách mobilní telefony, notebooky, fotoaparáty i videokamery trpí.

Jejich baterie jsou totiž v létě vystavovány extrémně vysokým teplotám, vlhkosti a prachu, které mohou baterku trvale poškodit. Poradíme vám, jak se nejčastějším škodlivým vlivům vyvarovat a jak baterie nejlépe chránit.

1. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/tip-jak-nejlepe-pecovat-o-baterie-v-lete-1-2-20309

 

Prach a nečistoty

Při letních cestách jsou digitální přístroje více než kdy jindy vystaveny prašnému prostředí. Prach, písek a jiné nečistoty se snadno dostanou do útrob notebooků, mobilů, foťáků a kamer, kde mohou způsobit vážná poškození. Nahromaděné nečistoty v oblasti elektronických kontaktů mohou omezovat přenos elektrické energie a mohou být dokonce příčinou zkratu baterky. Proto zvláště v letních měsících občas vyjměte baterii z přístroje a očistěte ji vatovým tamponem nebo čistým, bavlněným hadříkem. Při čištění se vyhněte chemikáliím i obyčejné vodě.

Pády a nárazy

V létě jsme neustále v pohybu a s chutí se věnujeme nejrůznějším sportovním aktivitám. Při sportu však hrozí zvýšené riziko, že nám mobil nebo foťák vypadne z kapsy či z batohu a tvrdě dopadne na zem. Pád z výšky může vážně poškodit nejen samotný přístroj, ale také strukturu baterie, buďte proto na baterie nejen v létě vysoce opatrní. Pokud již byla baterie mechanicky poškozena, nevkládejte ji zpátky do přístroje. „Poničenou baterii raději vždy nechte prověřit odborníky. Navíc poškozené baterky nevyhazujte do běžného odpadu. Obsahují totiž chemikálie, které vážně škodí životnímu prostředí,“ uvedl Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

CS24

 

Úvodní foto: © Suriko - Fotolia.com