Hlavní navigace

Tip: Jak odinstalovat problematické ovladače ve Windows 7 - 2. díl

24. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
V druhé polovině článku se zaměříme na kompletní odstranění nepotřebného nebo chybného ovladače ze systému Windows.

Pokud se váš počítač začal chovat nestandardně, běží pomalu, zobrazuje varovná hlášení, či se dokonce restartuje, může být na vině nesprávně pracující ovladač. Podívejte se, jak se problému zbavit.

 

1. dílVraťte změny ovladače

2. díl - Odinstalujte ovladač

 

Odinstalujte ovladač

Pokud se dostanete do situace, kdy potřebujete ovladač zcela odstranit (například při výměně grafické či zvukové karty), nejbezpečnějším způsobem je využití oficiálního odinstalačního programu (pokud jím ovladač disponuje).

 

1) Otevřete menu Start, do pole Prohledat programy a funkce vepište Programy a funkce a volbu potvrďte klávesou Enter.

2) V seznamu vyhledejte patřičný ovladač, klikněte na něj pravým tlačítkem a vyberte Odinstalovat nebo změnit. Následně pokračujte dle požadavků průvodce.

odinstalovat_ovladac1

Některé ovladače však vlastním odinstalačním programem vybaveny nejsou a tudíž budete muset opět využít služeb Správce zařízení. Nástroj Správce zařízení otevřete stejným způsobem, jak jsme si ukázali v předchozím díle.

 

1) Vyhledejte příslušnou kategorii zařízení, v rozbalené nabídce klikněte pravým tlačítkem na patřičný ovladač a zvolte možnost Odinstalovat.

odinstalovat_ovladac2

2) Windows vás požádá o potvrzení požadavku a po stisknutí tlačítka Ano spustí proces odinstalace.

3) Po dokončení odinstalace restartujte počítač.

 

Pokud se jednalo o ovladač zařízení, které si přejete nadále využívat, vyhledejte na webových stránkách výrobce nejnovější verzi programu a nainstalujte ji. Případně můžete nainstalovat tu verzi, u níž jste si jisti, že vám v minulosti žádné potíže nečinila.

Nevyřešil-li návrat k předchozí verzi ovladače či kompletní odsintalování chybný chod počítače, pravděpodobně budete muset problém hledat na jiném místě. Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je využití interního nástroje Obnovení systému, o němž se můžete podrobně dočíst v článku Nástroj obnovení systému pomůže opravit systém. Na vině by mohl být rovněž škodlivý kód. Boji s malwarem se potom věnuje článek Jak zbavit počítač škodlivého malware.

Byl pro vás článek přínosný?