Hlavní navigace

TIP: jak přiřadit k fotografiím další informace

22. 2. 2011

Sdílet

V dnešním tipu si představíme několik programů, které umí k fotografiím přiřadit informace o místě, kde byly pořízeny a fotoaparátu.

Díky tzv. geotaggingu můžete své fotografie označit místem původu. Tato data (neobrazové informace, které mohou být důležité i pro další úpravu fotky) se uloží  v podobě označované jako EXIF. K otevření EXIFu však potřebujete mít speciální program, například jeden z níže uvedených.

Google Picasa

Google Picasa nejspíš znáte jako fotoeditační program, ke snímkům však umí přiřazovat také GPS souřadnice. Je to zcela jednoduché - kliknete vpravo dole na ikonku Geotag, čímž se otevře Google Earth a vy na mapě určíte, kde byl snímek pořízen.

Exif Reader

Exif Reader u fotografií umí zobrazit výrobce a model fotoaparátu, datum pořízení snímku, režim blesku, hodnotu času a clony, systém měření, nastavení zoomu, citlivost, expoziční kompenzace a další data. EXIF informace navíc umí ukládat i do textových souborů.

GeoSetter

CS24

Poslední aplikací, kterou si dnes představíme, je GeoSetter. Tento program umí k fotografiím přiřadit informace o místě a fotoaparátu a pracuje s celou škálou formátů: JPEG, TIFF, RAW a RAF. K zadávání místa však musíte být připojeni k internetu, neboť GeoSetter k tomu využívá využívá Google Maps.

Foto: Fotolia, SSilver