Hlavní navigace

Tip: Jak spustit staré kultovní hry na současném PC

2. 10. 2011

Sdílet

Zavzpomínáte si také někdy s nostalgií na dřevní doby herního průmyslu? Chybí vám staré pecky jako Prehistorik, Dyna Blaster nebo Prince of Persia? Nezoufejte a nainstalujte si DOSBox.

Pokud si přejete na moderním počítači spustit starou hru, budete potřebovat bezplatný specializovaný nástroj DOSBox, jenž představuje plně konfigurovatelný emulátor DOS PC a nezbytný doplněk hráče počítačových her z dob, kdy Windows XP byl teprve rodící se projekt.

V prvním kroku si stáhněte kopii DOSBoxu, která poběží na vašem PC. Potřebné soubory naleznete na oficiálních stránkách projektu DOSBox, kde si vyberete verzi odpovídající vašemu OS (v článku předpokládáme přítomnost OS Windows).

Nyní DOSBox nainstalujte a zvolte složku s jednoduchým názvem a cestou (například C:\DOSHRY), do kterého budete vaše hry ukládat. V této složce vytvořte pro každou hru speciální podsložku, avšak stále používejte krátké a jednoduché názvy. V dobách operačního systému DOS musely všechny názvy souborů odpovídat strategii 8.3, tedy 8 znaků před tečkou a 3 za ní, tudíž doporučujeme se tohoto stylu také držet.

Nyní musíme přesvědčit DOSBox, že složka C:\DOSHRY představuje kořenový adresář C:\. Bude tedy nutné připojit naši herní složku jako virtuální diskový oddíl. Spusťte DOSBox a jakmile uvidíte černé okno s textem Z:\, vepište následující příkaz: mount c c:\doshry (každý příkaz je nutné potvrdit klávesou Enter), čímž řeknete DOSBoxu, aby ke složce C:\DOSHRY přistupoval jakožto ke kořenovému adresáři.

Pro přesunutí se do vašeho adresáře pouze vepište c:. Odsud můžete přistoupit k libovolné podsložce pomocí příkazu cd jmenopodslozky (cd je zkratka pro change directory = změň adresář). Například pokud jste vytvořili podsložku pro hru Duke Nukem 3D s cestou C:\DOSHRY\DUKE3D, nejprve se do ní přesuňte příkazem cd duke3d a poté pouze napište název spustitelného souboru (v tomto případě duke3d).

dosbox

Při každém spuštění DOSBoxu je bohužel nutné připojovat vaši herní složku jako kořenový adresář, což se po chvíli může stát velmi nepříjemnou a zdržující rutinou. Abyste se této operaci vyhnuli, otevřete konfigurační soubor dosbox.conf, vyhledejte sekci [autoexec] a dopište následující řádky kódu:


    mount c c:\DOSHRY
    c:

 

conf

Závěrem vám již jen popřejeme příjemnou zábavu a mnoho hodin probdělých při hraní starých kultovních her.

ICTS24

 

Úvodní foto: © Tonis Pan - Fotolia.com