Hlavní navigace

Tip: Jak v záplavě externích disků vybrat ten správný - 1.díl

27. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Ať už rozšiřujete paměťovou kapacitu svého počítače nebo zodpovědně myslíte na zálohování, pravděpodobně sáhnete po externím disku. Podívejme se, jak na přeplněném trhu vybrat ten správný.

následující díl >>

 

Paměti pro data nebude nikdy dost a úložný prostor dříve nebo později vyčerpáte. A pakliže nesedíte u stolního PC, nýbrž používáte notebook nebo all-in-one zařízení, doplnění interního harddisku může být obtížné ne-li v některých případech zcela nemožné. V takovém případě vám zbývá několik možností. Interní harddisk můžete vyměnit za větší, což s sebou nese nepříjemnosti v podobě přesunu dat (pravděpodobně včetně instalovaného operačního systému), můžete vsadit na cloudová úložiště, která jsou nicméně při využívání větších kapacit placená a navíc jste závislí na internetovém připojení, nebo se nakonec uchýlíte ke koupi externího harddisku.

 

 

wd elements portable

 

 

Poslední z možností je oproti výměně vnitřního disku jednoznačně pohodlnější a oproti cloudu levnější, 1TB externí disk dnes pořídíte už od 2000 Kč. Výběr externího disku však nemusí být zcela přímočarý, ve hře je hned několik parametrů, které je potřeba zvážit v závislosti na vašich potřebách. Řeč je především o kapacitě a ceně disku, fyzických rozměrech (jež jdou ruku v ruce se způsobem napájení), rychlost otáčení ploten a dostupná rozhraní ovlivňující rychlost datových přenosů, konstrukční zpracování disku mající vliv na jeho životnost a v neposlední řadě také dodávané příslušenství a softwarová řešení výrobce určená pro zabezpečení či zálohu dat.

Iomega Mac Companion HD

V následujících dílech seriálu se zaměříme na jednotlivé parametry a shrneme si vlastnosti jednotlivých variant tak, abyste se mohli dle vlastních preferencí rozhodnout pro finálního favorita.

 

ICTS24

V příštím díle se podíváme na výchozí souborový systém disků (a jak jej změnit).

Pokračování