Hlavní navigace

Tip: Jak v záplavě externích disků vybrat ten správný - 4.díl

12. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Dron - Fotolia.com
Dnešní pokračování věnujeme jednomu z nejvýznamnějších parametrů, a sice rozhraní, přes která lze disk k PC připojit.

Ať už rozšiřujete paměťovou kapacitu svého počítače nebo zodpovědně myslíte na zálohování, pravděpodobně sáhnete po externím disku. Podívejme se, jak na přeplněném trhu vybrat ten správný.

 

<< předchozí díl | další díl >>

 

Rozhraní

Jakmile jste se rozhodli pro kapacitu disku, je načase podívat se na další významný parametr, a sice poskytovaná rozhraní disku. V drtivé většině případů se setkáte s využitím standardního konektoru USB a to ve variantě USB 2.0. Mnohé disky však nabídnou rychlejší verzi standardu USB 3.0 dosahující teoretické propustnosti až 5 Gb/s oproti 480 Mb/s v případě USB 2.0. USB 3.0 rovněž dodává vyšší elektrický proud (900 mA oproti 500 mA). Nutno zmínit, že novější standard je zpětně kompatibilní s USB 2.0, pouze se při zapojení pomalejšího zařízení nevyužije celý jeho potenciál. Po USB 3.0 tak budete chtít sáhnout pouze v případě, že váš počítač či notebook konektory USB 3.0 disponuje, v opačném případě výběr USB 3.0 nedává valný smysl.

Méně typickým rozhraním je standard FireWire (někdy též IEEE 1394), kterýžto konektor se však stále vyskytuje u mnoha stolních i přenosných počítačů. FireWire 400 podporuje datové přenosy o rychlosti až 400 Mb/s, FireWire 800 až 786 Mb/s.

Konektor Thunderbolt bude zajímat spíše majitele produktů Apple, ačkoliv se toto vysokorychlostní rozhraní začíná objevovat i na konkurenčních strojích. Thnuderbolt nabídne oproti USB 3.0 dvojnásobnou přenosovou rychlost o velikosti 10 Gb/s. Pro představu, s takto širokým pásmem zkopírujete celovečerní HD film za méně než 30 sekund. S portem Thunderbolt se setkáte především na novějších noteboocích a stolních počítačích z produkce společnosti Apple, avšak některá zařízení jiných výrobců, jež často běží na OS Windows, už také portem Thunderbolt disponují. Externích disků s integrovaným rozhraním Thunderbolt je na trhu pomálu a navíc jsou oproti svým po stránce kapacity stejně vybaveným konkurentům dražší.

Dodejme, že USB, FireWire i Thunderbolt kromě dat přenášejí také elektrickou energii, tudíž v případě 2,5" disků není nutný externí zdroj napájení. Mnohé 3,5" palcové disky se rovněž obejdou bez externího zdroje napájení, ovšem pakliže je v šasi integrovaný také chladicí ventilátor, nebo má disk větší kapacitu či vyšší rychlost otáčení ploten, téměř vždy je externí zdroj napájení nezbytností a je dobré si na tuto skutečnost dát před koupí pozor.

 

V přístím pokračování se zaměříme na varianty disků podle velikosti, různá konstrukční provedení a jejich vlastnosti a příslušenství, jež výrobci k diskům dodávají.

Byl pro vás článek přínosný?