Hlavní navigace

TIP: jak vybrat správnou paměťovou kartu

22. 11. 2010

Sdílet

Většina digitálních fotoaparátů používá k ukládání obrázků SD (Secure Digital) karty. Na trhu je jich ale celá řada. Jak tedy vybrat tu správnou?

Standardní SD karta vám nabídne kapacitu maximálně 2GB, zatímco rychlejší SDHC zvládne až 32GB dat. Nová SDXC karta pak dokáže teoreticky poskytnout prostor až pro 2TB (2000 GB) dat - tento formát však podporují jen nejnovější zařízení. I když většina fotoaparátů a kamer je kompatibilní s širokou škálou SD karet, je důležité zjistit u výrobce (v manuálu), jaký typ je s vašim zařízením kompatibilní. To platí především tehdy, pokud chcete koupit vysokorychlostní kartu. SD karty jsou dostupné v označeních 2, 4, 6 a 10, což znamená, že jsou schopné zapisovat data rychlost 2MB, 4MB (a tak dále) za sekundu.

Karta s rychlostí zápisu 6MB/s bude zcela jistě stačit potřebám běžných fotografů. Většina lidí si raději koupí jednu kartu s větší kapacitou, než více menších. Je však třeba vzít v potaz, že koupí více menších karet minimalizujete riziko ztráty svých dat. Pokud chcete fotit častěji a nahrávat i video, kupte si kartu o velikosti minimálně 8GB. V této tabulce se pak dozvíte, kolik fotografií nebo minut videozáznamu můžete na kartu s určitou kapacitou uložit.

Byl pro vás článek přínosný?