Hlavní navigace

TIP: jak vyřešit problémy s kompatibilitou ve Windows 7

30. 8. 2010

Sdílet

Máte nějaký starší program a chtěli byste jej spustit ve Windows 7? Poradíme vám, jak na to.

Většina programů, které fungují na Windows XP, téměř jistě poběží i na Windows Vista a 7. Existují však samozřejmě i výjimky. Pokud takové programy budete chtít rozpohybovat v novém prostředí, podívejte se do Windows 7 Compatibility Center. Zde si můžete nastavit, aby vaše novější Windows fungovaly módu kompatibilním například s XP. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na soubor nebo zástupce programu ve Start menu a zvolit Vlastnosti. Tam se přepněte na kartu Kompatibilita a zaškrkněte Spustit tento program v kompatibilním módu pro a zvolte verzi operačního systému. Zkuste program nyní spustit a doufejte, že bude fungovat.

CS24

Další možností, jak se vyhnout problémům s kompatibilitou, je buďto rovnout přejít na novější verzi Windows nebo nainstalovat Windows XP vedle Windows 7 a při spuštění počítače si vybrat, se kterým systémem chcete pracovat.

Poslední věc, kterou byste měli mít na paměti, pokud přestáváte používat Windows XP a přesunujete se na nový OS Windows 7 pak je, že nejnovější verze operačního systému od Microsoftu je velmi často na nových počítačích nainstalována ve své 64bitové verzi, zatímco u Windows XP jste s největší pravděpodobností používali 32bitovou verzi. A zatímco 16bitové programy pro Windows vyrobené na počátku devadesátých let na 32bitové verzi fungovaly bez problémů, u 64bitového prostředí už s největší pravděpodobností neuspějete.