Hlavní navigace

TIP: Jak vyzrát na neduhy MS Word - 2.díl

17. 5. 2011

Sdílet

V dnešním díle si ukážeme, jak nastavit automatickou obnovu a jak obnovit dokumenty, k jejichž ztrátě došlo při pádu Wordu, nebo celého systému.

Jistě jste už někdy čelili nepříjemné situaci, kdy se nepochopitelně sám měnil vámi nastavený font, nedaly se vyrovnat sloupce nebo celý program "zamrznul" a přišli jste tak o rozpracovaný dokument. Společně se podíváme, jak zvládnout pět nejčastějších problémů spojených s textovým procesorem Microsoft Word. Uvedené postupy jsou určeny pro verze Word 2007 a Word 2010.

 

1. problém: http://pcworld.cz/software/tip-jak-vyzrat-na-neduhy-ms-word-1-dil-20269

 

2) Word havaroval a přišel jsem o rozdělanou práci

Jako každý jiný počítačový program i MS Word čas od času "spadne" a to zrovna v tu nejméně vhodnou chvíli. Stejně tak může havarovat celý operační systém, nebo některá hardwarová komponenta. V takovém případě nedostanete žádnou šanci uložit svůj rozpracovaný dokument a můžete tak přijít o část práce. Podívejme se, jak snížit dopady pádu programu.

Wordu ukládá dokumenty dvojím způsobem. Prvním z nich je klasické uložení, kterého nejrychleji docílíte stiskem klávesové zkratky Ctrl+S. Nejedná se sice o zcela technickou radu, nebo systematické řešení, ale rozhodně je vhodné vštípit si návyk používat Ctrl+S pravidelně klidně po každé napsané větě.

Word nicméně disponuje také funkcí automatického ukládání (respektive obnovení). Pravděpodobně tuto funkcionalitu máte již aktivovanou, avšak raději se o tom přesvědčte v hlavním menu pod volbou Možnosti aplikace Word. V levém panelu klikněte na možnost Uložit a zkontrolujte, že je zaškrtnutá volba Ukládat informace pro automatické obnovení po X min. Časovou hodnotu můžete přizpůsobit dle vlastních potřeb.

Word ukládání

 

V nastavených intervalech dochází k ukládání vašeho dokumentu pod různými jmény v k tomu určené složce. Pokud korektně zavřete dokument, nebo ukončíte Word, tyto soubory jsou ihned odstraněny. Je tedy důležité si uvědomit, že se jedná pouze o dočasné soubory, které nepředstavují žádnou náhradu za klasické soubory .docx, jež ukládáte manuálně.

Pokud však dojde k pádu Wordu, nebo celého systému, zajistí tyto soubory obnovení vašich dat. Pouze spusťte Word (ne tedy přímo daný .docx soubor, ale program Word jako takový) a v zobrazeném okně automatického obnovení vyberte z levého panelu nejaktuálnější verzi vašeho nekorektně uzavřeného dokumentu.

CS24

 

Úvodní foto: © pressmaster - Fotolia.com