Hlavní navigace

Tip: Jak zaheslovat adresář ve Windows 7

26. 6. 2011

Sdílet

 Autor: © Nikolai Sorokin - Fotolia.com
Potřebujete svou složku ve Windows opatřit heslem, aby k ní nikdo neměl přístup? Vyberte si jedno z následujících řešení.

Operační systém Windows 7 sám o sobě neobsahuje možnost ochránit soubor heslem. Je sice možné zamezit některým uživatelům (účtům) přístup ke zvoleným adresářům, to je však zbytečně složité a je k tomu třeba vytvořit několik přihlašovacích profilů. Celou věc lze elegantně vyřešit za použití speciálních aplikací - jak placených, tak bezplatných. Bezplatnou možností je využití ZIPu - většina zipovacích programů totiž umožňuje opatřit heslem jak jednotlivé soubory, tak adresáře. Samozřejmě budete muset adresář před prohlížením vždy dekomprimovat, to však zabere pouze pár sekund. Vyzkoušejte například 7-Zip.

Pokud vám tato varianta nevyhovuje a jste ochotni investovat pár set korun, vyzkoušejte aplikaci Folder Lock (stojí 40 dolarů). Jak už jeho název napovídá, Folder Lock je určen přesně k našim potřebám - uzamykání adresářů. A existuje i třetí možnost. Pokud máte v nějakém adresáři uložena data, která nejsou příliš citlivá, avšak ostatní je nemusejí nutně prohlížet, zkuste použít jednoduchou mystifikaci a adresář nazvěte třeba Data aplikací nebo Systémová složka.

 

Úvodní foto: © Nikolai Sorokin - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?