Hlavní navigace

Tip: Jak zajistit, aby se hodiny ve Windows nezpožďovaly

11. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © Juri Samsonov - Fotolia.com
Počítačové hodiny operačního systému Windows mohou překvapivě také vykazovat výrazné odchylky stejně jako babiččiny mechanické kukačky. Podívejme se na příčiny a jejich řešení.

Pakliže jste na svém počítači zaznamenali výrazné zpoždění systémových hodin (v řádu vteřin) oproti správnému času, může být na vině hned několik faktorů.

 

1) Zkontrolujte nastavení synchronizačního serveru

Operační systém má zabudovanou automatickou časovou synchronizaci, jíž může provádět za pomocí některého ze specializovaných internetových serverů. V operačním systému Windows je implicitně nastaven server time.windows.com, který je řízen americkým Národním institutem standardů a technologií.

V prvním kroku tedy zkontrolujte, zda má váš počítač nastavenu synchronizaci s některým z internetových serverů. Otevřete Ovládací panely, klikněte na Datum a čas, vyberte záložku Čas v Internetu a zvolte tlačítko Změnit nastavení. Pokud počítač nemá nastaven žádný server, vyberte některý z rozbalovací nabídky (např. time.windows.com). Ujistěte se, že je zaškrtnutá možnost Synchronizovat s časovým serverem v Internetu. Potvrďte tlačítkem OK.

cas v internetu

Pokud je vše nastaveno korektně, ale přesto se vám zobrazuje nesprávný čas, klikněte na tlačítko Aktualizovat nyní. Je-li čas i nadále nesprávný, vyberte z nabídky jiný server a postup opakujte.

 

2) Vyměňte CMOS baterii

Pakliže vlastníte starší počítač, důvodem zpožďujících se hodin může být dosluhující CMOS baterie na základní desce. Ta však většinou vydrží několik let, tudíž tuto možnost můžete zvážit pouze v případě, že je váš počítač alespoň pět let starý.

 

3) Proveďte skenování malwaru

V ojedinělých případech může špatný čas způsobovat i skrytě běžící škodlivý kód. Prověřte tedy svůj systém antivirovým a případně antispywarovým softwarem.

 

Úvodní foto: © Juri Samsonov - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?