Hlavní navigace

Tip: Jak zamezit aktualizačním restartům Windows

15. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © Jean B. - Fotolia.com
Chcete zapříčinit tomu, aby se operační systém Windows po instalaci každé nové aktualizace restartoval? Vyzkoušejte následující změnu nastavení.

Systém Windows se někdy za určitých podmínek sám rozhodne po aktualizaci restartovat - a většinou to je zrovna v případě, kdy na počítači neuloženou práci. Restart typicky proběhne poté, co se aktualizace stáhne, nainstaluje a následně uplyne pětiminutový limit, ve kterém se systém ptá uživatele, zda chce počítač restartovat nyní nebo později. Pokud v tu dobu u počítače nejste, máte smůlu. Nejjednodušší způsob, jak automatickým restartům zamezit, je přenastavit stahování aktualizací z automatických na manuální.

 

1) Otevřete Windows Update v Ovládacích panelech.

2) Klikněte v levém sloupci na „Změnit nastavení“.

3) Ve vysunovacím menu vyberte možnost „Nikdy nevyhledávat aktualizace (není doporučeno)“. Vhodně zní teoreticky i jiná možnost s názvem "Stahovat aktualizace, ale dotázat se, zda mají být nainstalovány", avšak není tak spolehlivá, jako možnost prvně uvedená.

4) Abyste nezapomněli na pravidelné aktualizování svého systému, zapište si poznámku do (elektronického) kalendáře. Doporučit vám můžeme například freewarový nástroj Doit.im.


Další možností může být prodloužení limitu, který operační systém Windows dává uživateli na rozhodnutí, zda chce restartovat teď nebo až později. Prostřednictvím systémových změn jej prodloužit až na třicet minut. Je to však zbytečně složité a problém to zcela neřeší.

 

Úvodní foto: © Jean B. - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?