Hlavní navigace

Tip: Jak zbavit počítač škodlivého malware - 1.díl

22. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Daevid - Fotolia.com
Běží váš počítač podezřele pomalu a nestabilně? Na vině může být škodlivý kód, který se nepozorovaně spouští ve vašem systému. Poradíme vám, jak se malwaru zbavit.

Pakliže jste zaznamenali velmi pomalý či nestabilní běh operačního systému Windows nebo se vám v systému objevují neočekávaná chybová hlášení, mohl být váš počítač napaden virem, spywarem či jiným druhem nežádoucího programu, přestože máte nainstalovaný antivirový program. Samozřejmě může podobné symptomy vykazovat například i poškozený hardware, v prvním kroku je však dobré ověřit, zda počítač nehostí škodlivý program. Podívejme se, jak případný vir vyhledat a odstranit.

 

1. dílnouzový režim, odstranění dočasných dat

2. dílstažení a instalace Malwarebytes, kontrola malwaru

3. díl oprava webového prohlížeče, záloha dat a reinstalace Windows

4. dílprůběžná údržba počítače


Krok 1: Spusťte systém v nouzovém režimu

Pakliže pro připojení k internetu používáte ethernetový kabel, odpojte jej. Dočasné zamezení přístupu k síti znemožní malwaru další šíření či odesílání informací o vašem systému. Počítač nabootujte do nouzového režimu. V tomto režimu běží pouze minimální množství služeb potřebných pro správný chod systému, tudíž pokud se malware přítomný ve vašem PC spouští automaticky po startu Windows, nouzový režim by mu měl v samovolném spuštění zabránit.

Pro nabootování do nouzového režimu počítač nejprve vypněte a opět zapněte. Jakmile na monitoru uvidíte nějaký text, opakovaně stiskněte klávesu F8. Tímto způsobem se dostanete do menu rozšířené možnosti spuštění, v níž zvolte nouzový režim se sítí (ethernetový kabel zatím přesto nezapojujte).

nouzovy rezim

Pakliže vaše PC nyní běží o poznání rychleji, může to být znakem, že byl systém opravdu napaden malwarem. Důvodem však může být i množství uživatelských programů, kterým jste povolili automatický start.

 

Krok 2: Smažte dočasné soubory

Nyní v prostředí nouzového režimu bude nutné spustit malwarovou kontrolu. Nejprve však odstraňte dočasné soubory, čímž lze běh antivirového programu urychlit, uvolnit místo na disku a dokonce se zbavit některých škodlivých dat. K tomu využijte systémový nástroj Vyčištění disku, který naleznete v menu Start -> Všechny programy -> Příslušenství -> Systémové nástroje -> Vyčištění disku. Zvolte požadovanou diskovou jednotku a akci zahajte tlačítkem OK.

vycisteni_disku

V příštím díle se zaměříme na vlastní malwarovou kontrolu a odstranění škodlivých programů.

 

Úvodní foto: © Daevid - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?