Hlavní navigace

Tip: Jak získat zpět ukradený notebook

3. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © pzAxe - Fotolia.com
V dnešním tipu si představíme softwarový nástroj, který oceníte v případě krádeže vašeho přenosného zařízení. Umožní vám vystopovat zloděje, spustit keylogger či na dálku smazat data.

Pakliže jste se ještě nikdy nestali obětí krádeže elektronického zařízení, vězte, že se nejedná o záviděníhodnou situaci a že jedinou možnou zbraní proti zlodějům je prevence. V případě přenosných počítačů se jedná o skryté monitorovací systémy, jež vám dají alespoň nějakou naději k získání svého notebooku zpět. Na internetu se můžete setkat s velkým množstvím více či méně vybavených nástrojů, které většinou nabídnou možnost zjištění polohy či získání záběrů z webkamery. My si představíme bezplatnou variantu v podobě programu LockItTight.

LockItTight běží ve formě malého v systému skrytého kilentského programu nabízejícího zjištění polohy počítače podle poskytovatele připojení, pořizování záznamů z webkamery, získání dat uložených na disku a snímání stisků klávesnice.

Nejprve si na oficiálních stránkách programu vytvořte účet a následně software stáhněte a spusťte (program je kompatibilní s OS Windows XP a novějšími). V tuto chvíli pravděpodobně program vidíte naposledy, neboť od nynějška bude běžet jako skrytá systémová služba tak, aby jej případný zloděj snadno neobjevil.

lockittight

Pro přizpůsobení chování klienta či zjištění informací potřebných v případě krádeže se připojte na svůj webový účet. Ve výchozím nastavení program sleduje a oznamuje geografickou pozici notebooku (většinou skrze WiFi, v našich testech byla lokace zobrazena asi s 500metrovou přesností), avšak získat můžete rovněž snímky obrazovky, záběry z webkamery, záznam stisknutých kláves či na dálku získat nebo smazat data uložená na disku.

Pakliže však ukradený notebook nemá k dispozici internetové připojení, bohužel se žádné informace nedozvíte. v případě zjištění pozice počítače doporučujeme v prvním kroku kontaktovat policii.

V bezplatné verzi můžete program LockItTight nainstalovat na jeden počítač a geografická pozice bude aktualizována jednou za dvě hodiny. Pokud vyžadujete více licencí či častější aktualizaci polohy, budete si muset zřídit placený účet. Například varianta LockItTight Standard, již můžete nainstalovat na libovolné množství zařízení, je zpoplatněna částkou 1,99 dolarů za měsíc (v přepočtu zhruba 40 Kč).

Není nutné spoléhat se pouze na LockItTight, ačkoliv se jedná o užitečný a spolehlivý nástroj. Jak již bylo zmíněno výše, podobných alternativ existuje celá řada, nicméně hlavním účelem tohoto článku je motivovat čtenáře k zamyšlení nad důležitostí ochrany vlastních zařízení a nad reálnou hrozbou ztráty cenného počítače i dat.

 

Úvodní foto: ©pzaXe - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?