Hlavní navigace

TIP: jak zrychlit náhle pomalý počítač

4. 9. 2010

Sdílet

Zpomaluje se vám znatelně čas od času počítač? Poradíme vám, co s tím.

1. Proveďte test na červy. Je dost dobře možné, že váš počítač je jedním z mnoha milionů škodlivých kódů, přes které spammeři na dálku rozesílají své navyžádané zprávy. Vaše PC může být infikováno červem, přes který jej spammeři ovládají. To by vysvětlovalo, proč je váš systém čas od času přetížený. Základem je samozřejmě kvalitní antivirus, nainstalujte si však také anti-spywarové (např. SUPERAntiSpyware) a anti-malwarové (Malwarebytes' Anti-Malware) programy.

2. Zkontrolujte běžící procesy. Jakmile spustíte počítač, začne v systému běžet celá řada (někdy nepotřebných) procesů. A každý z nich zatěžuje váš systém, čímž jej zpomaluje. Vypňete ty nepotřebné.

3. Vypněte automatické zapínání programů při startu OS. Na většině počítačů se spolu se startem Windows spouští příliš mnoho nepotřebných programů. A každý z nich systém zpomaluje.

CS24

4. Změňte styl své práce. Váš počítač se možná zpomaluje také proto, jak s ním pracujete. Omezte používání více aplikací najednou. Zavřete jednu velkou aplikaci, než otevřete druhou. Vyměňte pomalou aplikaci za rychlou (například zkuste použít Chrome namísto Firefoxu).

5. Upgradujte hardware. Pokud je váš počítač příliš pomalý na práci, kterou s ním chcete dělat, možná do něj budete muset investovat. Nejprve zkuste přidat paměť RAM.