Hlavní navigace

Tip, který pomůže opravit záhadné problémy s hardwarem

17. 5. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nefunkčnost hardwaru může mít spoustu příčin. Nemusí se vždy jednat o nevratné poškození hardwaru, často je na vině chybná konfigurace softwaru, popřípadě operačního systému.

Když se zamyslíme nad tím, jak jsou počítače a software na něm nainstalovaný ve své podstatě velmi choulostivé, nelze se divit, že se na nich tu a tam něco pokazí. Svým způsobem s tím tak trochu musíme i počítat. Stačí jedna nepovedená aktualizace od Microsoftu nebo jeden chybně interpretovaný bit. Ať je příčina jakákoliv, často problém nemá co do činění s hardwarem, ale jedná se chybu softwarového charakteru.

Jeden konkrétní případ: najednou nám na počítači přestal fungovat port USB 3.0. Vůbec jsme si nemohli vzpomenout, jak se to mohlo stát a když jsme se pokoušeli problém řešit, došli jsme k neslavně známé chybové hlášce „kód chyby 43“. Naštěstí se tento problém dá často vyřešit několika klepnutími myší. Pokud vám některá počítačová komponenta přestane fungovat, pak ještě předtím, než zcela podlehnete panice, vyzkoušejte následující postup.

Správce zařízení

Klepněte ve Windows 8.1 pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a z místní nabídky, která se vzápětí objeví, vyberte položku Správce zařízení. Ve Windows 7 pak klepněte levým tlačítkem myši na tlačítko Start a následně v nabídce Start klepněte pravým tlačítkem myši na položku Počítač a z místní nabídky vyberte příkaz Vlastnosti. V okně Systém, jež se vzápětí objeví, klepněte na odkaz Správce zařízení.

Nyní předpokládejme, že řešíme problém s nefunkčním portem USB. Oprava chyby hlášená pod kódem 43 se samozřejmě netýká jen zařízení USB – tento jednoduchý tip vám pomůže vyřešit problém s jakoukoliv počítačovou komponentou, která nefunguje kvůli potížím se softwarem (operačním systémem).

Toto zařízení USB funguje. Nicméně pokud by nastal nějaký problém, dozvíte se to právě zde na záložce Obecné

Po zobrazení okna Správce zařízení vyhledejte sekci Řadiče USB (Universal Serial Bus) a klepnutím sekci rozbalte. Tímto způsobem zobrazíte seznam všech zařízení USB ve vašem počítači.

V seznamu nyní pravděpodobně uvidíte položku, u níž se nachází symbol žlutého trojúhelníčku a černým vykřičníkem uvnitř. Jako název se zobrazí popisek Neznámé zařízení. Na tuto položku klepněte, čímž se objeví další okno. Na záložce Obecné uvidíte okno, kde je uveden stav zařízení. Pokud má náš tip vyřešit váš problém, je třeba, aby v okně byla uvedena tato věta: „Systém Windows toto zařízení zastavil, protože hlásilo problémy. (Kód 43)“.

Nyní je čas pustit se do práce.

Přesuňte se na záložku Ovladač a zde klepněte na tlačítko Odinstalovat. Touto operací odeberete software ovladače (nízkoúrovňový software umožňující činnost konkrétního hardwaru) pro řadiče USB.

Někdy se problém vyřešení přeinstalováním softwaru ovladače

Nyní musíte ovladač dostat zpět do operačního systému. Zavřete toto menší okno obsahující informace pro vaše zařízení USB a v hlavním okně Správce zařízení klepněte do nabídky Akce > vyhledat změny hardwaru. Operační systém Windows si všimne, že zařízení USB chybí software ovladače a přeinstaluje jej.

Nakonec klepněte ve Správci zařízení na zařízení USB znovu a nyní uvidíte, že je na záložce Obecné a v poli Stav zařízení uvedeno, že nyní zařízení funguje bez problémů.

Byl pro vás článek přínosný?