Hlavní navigace

Tip na vánoční dárek: přehled digitálních kompaktů

14. 12. 2008

Sdílet

Digitální fotoaparáty už dávno nejsou něčím extravagantním, dokonce i superlevné modely dnes zvládnou pořizovat snímky s rozlišením 8 Mpix a více, přičemž i senzory se neustále zlepšují.

Digitální fotoaparáty už dávno nejsou něčím extravagantním, dokonce i superlevné modely dnes bez problémů zvládnou pořizovat snímky s rozlišením 8 Mpix a více, přičemž i senzory se vyvíjí a neustále zlepšují. Mnoho fotoaparátů zvládá odlišit lidskou tvář od pozadí, kompenzovat ostrost pohybujícího se předmětu, či automaticky nastavovat režim podle světelných podmínek.


Modely, které zde představujeme, zvládnou mnohem více než jen bezmyšlenkovité zachycení okamžiků, které chcete navždy uchovat. Nicméně mějte na paměti, že kvalitní čočka je mnohem důležitější než počet megapixelů. Také doporučujeme, abyste se při výběru řídili parametry optického zoomu, neboť následným přiblížením v Photoshopu často dosáhnete lepšího výsledku, než s využitím digitálního zoomu. Přinášíme pět krátkých pohledů na vybrané kompaktní fotoaparáty, které považujeme za vhodný tip na vánoční dárek.

Canon Digital Ixus 870 IS

Canon byl první značkou, která začala vyrábět nejen kvalitní, ale i designově velmi povedené fotoaparáty. Vlastnit Ixus vždy znamenalo být „cool“. Přestože je vlastnictví Ixusu pořád docela prestižní, Canon rozhodně neusnul na vavřínech. Nový 10 Mpix model přichází v tradiční stříbrné, ale je možné ho sehnat i ve zlaté barvě.
Typ 780 IS je vybaven 28 mm širokoúhlým objektivem, čtyřnásobným optickým zoomem a třípalcovým LCD displejem. Obrázky jsou bohaté v detailu, s minimálním šumem. Speciální funkce s označením i-Contrast má za úkol analyzovat v průběhu fotografování snímanou scénu, a následně automaticky oživit jas. Ixus je vybaven v úvodu zmíněnou funkcí rozpoznání tváře, která je navíc doplněna schopností zaměřit se jen na jednoho či více lidí v záběru a optimalizovat nastavení pouze pro ně. Mezitím nám stabilizace obrazu velmi usnadňuje práci.





Canon je schopen natáčet video o rozlišení 640 x 480 obrazových bodů, a to rychlostí 30 snímků za sekundu. Na jedno nabití zvládne pořídit až 310 fotografií. V základním balení nechybí paměťová karta o kapacitě 32 MB.

Cena: od 5600 Kč s DPH

Verdikt:

Cena asi nebude přílišným impulsem ke koupi právě tohoto modelu, ovšem Canon zde přichází s výbornou čistotou snímků a několika zajímavými funkcemi navíc.

Hodnocení: 80%

Casio Exilim EX-Z250


Nový model řady Exilim je osazen čipem o rozlišení 9,1 megapixelů, přičemž však jeho hmotnost činí pouhých 119 gramů. Další parametry jsou v podstatě shodné s přístrojem od Canonu – třípalcový displej, 28 mm širokoúhlý objektiv i čtyřnásobný optický zoom. Tomu, kdo si zakládá na image, přijde u tohoto fotoaparátu vhod efektivní funkce Makeup, která opticky zjemňuje kůži a zmírňuje stíny na tváři. Portréty tak často vypadají stejně bezchybně jako ty upravené, se kterými se setkáváme v časopisech.



Mezi další funkce patří detekce a korekce osvětlení u nočních záběrů a redukce otřesů, což má za následek ostřejší fotografie. Video lze natáčet v rozlišení 848 x 480 pixelů, opět při rychlosti 30 snímků za sekundu, a záznam lze optimalizovat pro upload na YouTube. Přístroj je dostupný v bohaté škále barev – růžové, červené, světle modré, stříbrné, černé a zlaté.

Cena: od 4600 Kč s DPH

Verdikt:

Tento přístroj nás zaujal zajímavými efekty, zejména funkcí Makeup, i příjemným tenkým designem. Jistě uspokojí uživatele, kteří rádi experimentují s různými nastaveními, a je ideálním modelem i pro lidi, kteří preferují, aby fotoaparát „pracoval za ně“. Nevýhodou je absence vnitřní paměti – abyste ho vůbec mohli začít používat, musíte hned zpočátku investovat do SD karty.

Hodnocení: 75%

CS24

Fujifilm FinePix F50fd


Designově se nejedná o právě oslnivý kousek, na první pohled je FineFix totiž až příliš „tlustý“ a jednoduchý. Ovšem nenechte se zmýlit, F50fd nabízí na obyčejný kompakt značně vysoké rozlišení a jeho doplňky a funkce jsou velice bohaté. Technologie stabilizace obrazu tohoto přístroje na nás opravdu udělala dojem, stejně jako vylepšená funkce detekce tváře. F50fd dokáže rozeznat tvář až v 90-stupňovém úhlu – pro srovnání, starší typy řady FinePix zvládly pouhých 30 stupňů. Dalším plusem nového FinePixu je jeho řešení spotřeby energie – režim správy napájení prodlužuje život baterie.





Mezi dalšími zlepšeními jsme si všimli rychlejšího zaostřování a zvyšování čistoty snímku přímo na 2,7-palcovém displeji. Tento displej je však při detekci změn světelných podmínek mírně pomalejší, než bychom si představovali. Přestože se nejedná o kompakt na pouhé bezmyšlenkovité a rychlé focení, nenabízí F50fd až tolik možností manuálního nastavení, kolik byste čekali. Například clonu či rychlost závěrky ručně nenastavíte, upravit lze ale třeba expozici a různé režimy blesku. Model nabízí vnitřní paměť s kapacitou 25 MB, rozšiřitelnou kartami SD či xD. Protože jde o fotoaparát, který se již na trhu nějaký ten pátek vyskytuje, jeho cena je také docela příjemná.

Cena: od 3400 Kč s DPH

Verdikt:

Fujifilm F50fd nevypadá mezi konkurencí na první pohled nejlépe, ale překvapí vysokou kvalitou 12 Mpix snímků.

Hodnocení: 90%

GE G2


Debut značky GE na trhu digitálních fotoaparátů je jedním z nejlehčích (120 g) a nejtenčích (18 mm) přístrojů v kategorii. A to navíc za příznivou cenu, kterou byste u pěkného, matně černého přístroje rozhodně nečekali. 8-megapixelový fotoaparát je vybaven 2,7-palcovým TFT displejem a klasicky čtyřnásobným optickým zoomem. Objektiv je umístěn mimo tělo G2, není tedy vysouvací.





Mezi automatickými nastaveními naleznete tvorbu panoramatických snímků i kvalitní režim portrétu. Pokud by se vám automatika zdála příliš omezená, dává vám GE G2 možnost nastavovat parametry ručně. Vyvážení bílé, světelnou citlivost, barevný režim, ale třeba i kvalitu snímků a velikost souborů. Natáčení videa je shodné se standardem konkurence – rozlišení 640 x 480 a opět 30 snímků za sekundu. Přístroj je kompatibilní s kartami typu SD a SDHC.

Cena: od 4000 Kč s DPH

Verdikt:

Slabinou GE 2 je rozhodně absence stabilizace obrazu, a tak i na běžné focení budete potřebovat buď stativ, nebo hodně pevnou ruku. Fotoaparát moc dobře nezvládá ani šero a špatné světlo. Kromě těchto nedostatků se ovšem jedná o velmi dobrý kompakt za příznivou cenu.

Hodnocení: 80%

Sony Cyber-shot DSC W300


Vyvážený poměr mezi rozměry (94 x 59 x 27 mm), výkonem a uživatelskou jednoduchostí je u nového počinu od Sony doveden téměř k dokonalosti. Designově jde podobně jako u většiny recenzovaných modelů o kousek velmi povedený, takže s čím že to vlastně vyráží do boje s konkurencí? Tak především je o krok vepředu s 13,6 megapixely v kvalitním objektivu Carl Zeiss, který je vybaven trojnásobným optickým zoomem. DSC W300 zvládá video v obligátním rozlišení i rychlosti, displej má úhlopříčku 2,7 palce. Díky patentované technologii stabilizace obrazu SuperSteadyShot poskytuje fotoaparát neuvěřitelně ostré snímky. Mezi spoustou užitečných funkcí zmíníme detekci tváře s inteligentním rozeznáváním. Za zmínku také stojí počet 300 snímků mezi jednotlivými nabitími.





Cena: od 5900 Kš s DPH

Verdikt:

Sony Cyber-shot DSC W300 je stylovým kompaktem, který disponuje jak několika funkcemi, posouvajícími ho o třídu výš, tak i excelentní optikou. Jediné, co bychom mu vytkli, je setrvávání Sony u paměťových karet vlastního formátu (Memory Stick Pro Duo), přestože většina ostatních výrobců už dávno přešla na standard SD. Nejen, že je to nepraktické, ale karty formátu Memory Stick stojí mnohem, mnohem více, než kapacitně srovnatelná SD karta.

Hodnocení: 80%