Hlavní navigace

Tip: Nenechte se lapit do sítě aneb Průvodce zkratkami - 3.díl

1. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © AKS - Fotolia.com
V závěrečné části našeho seriálu si přiblížíme nejčastější zkratky z oblasti bezdrátových sítí - řeč bude o AP, SSID, bezdrátových přenosových standardech 802.11a/b/g/n, WPS, QSS a funkci WMM.

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. Bez jejich znalosti však jen stěží nastavíte směrovač tak, aby fungoval podle vašich představ. Ve spolupráci se společností TP-Link vám proto přinášíme seznam nejčastějších zkratek, na něž můžete při konfiguraci síťových zařízení narazit, spolu s vysvětlením jejich významu.

 

1. díl článku: Obecné síťové zkratky - 1. část (LAN, Wi-Fi, WAN, NAT)

2. díl článku: Obecné síťové zkratky - 2. část (DNS, QoS, DHCP, DoS)

 

 

Zkratky v oblasti bezdrátových sítí

AP

AP znamená Access Point neboli přístupový bod bezdrátové sítě, ke kterému se připojují klienti. V případě domácí sítě představuje AP většinou přímo směrovač s integrovaným bezdrátovým rozhraním, může jej však představovat také samostatné zařízení.

SSID

SSID (Service Set Identifier) je identifikátor vaší bezdrátové sítě. Jinými slovy - jde o název sítě, který uvidíte, pokud se budete chtít připojit s notebookem, chytrým telefonem či tabletem k bezdrátové síti.

802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n

Tyto zkratky představují standarty pro přenos dat po bezdrátové síti. Liší se jak frekvencí, na které pracují, tak především přenosovými rychlostmi, kterých dosahují. Detailní znalosti pro vybudování domácí sítě samozřejmě nejsou potřeba, měli byste však mít představu o přenosových rychlostech a pracovních frekvencích, které uvádíme níže v tabulce.

 

Standard

Pracovní frekvence

Max. teoretická propustnost

802.11a

5 GHz

54 Mbit/s

802.11b

2,4 GHz

11 Mbit/s

802.11g

2,4 GHz

54 Mbit/s

802.11n

2,4 GHz i 5 GHz

600 Mbit/s

 

WPS a QSS

WPS je zkratkou anglického Wi-Fi Protected Setup, což označuje standard pro snadné připojení klienta k bezdrátové síti. U směrovačů vybavených tlačítky s nápisem WPS stačí stisknout příslušné tlačítko a připojit se tak velmi jednoduše s počítačem k bezdrátové síti. WPS tak nahrazuje potřebu zapamatovat si heslo do sítě nutností mít fyzický přístup k zařízení. QSS (Quick Secure Setup) je funkce směrovačů od společnosti TP-LINK, založená právě na WPS.

WMM

WMM neboli Wi-Fi Multimedia (známé také jako WME - Wireless Multimedia Extensions) je označení pro funkci upřednostnění multimediálních dat plynoucích po bezdrátové síti. Pokud často streamujete data po bezdrátové síti či komunikujete prostřednictvím VoIP telefonu, WMM určitě zapněte. Najdete jej zpravidla v záložce pokročilého nastavené bezdrátové sítě.

 

Zdroj: TZ TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?