Hlavní navigace

Tip: Objevte potenciál fotoaparátu vašeho smartphonu - 4. díl

7. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Aaron Amat - Fotolia.com
V dnešním díle se zaměříme na dynamický rozsah expozice HDR a podíváme se také na některé pokročilé úpravy.

Že je možné krásnou fotografii pořídit pouze se zrcadlovkou za dvacet tisíc? Ale kdepak, pěkné záběry dovede zachytit i malý foťáček vašeho smartphonu. Podívejte se, jak na to.

 

1. dílOstření

2. dílPanorama, Automatické zachycení úsměvu

3. dílObrazové filtry, Fotografické efekty

4. dílHDR, Pokročilé funkce

5. dílVidea ve vysokém rozlišení, Webové úložiště Dropbox

6. dílFotografické sociální sítě

 

6) HDR (HIGH DYNAMIC RANGE) aneb hrajeme si se světlem

Definice říká, že HDR je technologie umožňující větší dynamický rozsah expozice. Zjednodušeně řečeno, tato funkce skládá několik fotografií do jedné a porovnává nejsvětlejší a nejtmavší bod. Stíny na fotce jsou světlejší a detailnější a lidské tváře se sluníčkem v pozadí jasnější.  Řečeno slovy z praxe, už si nebudete muset vybírat „menší zlo“ mezi přepálenou oblohou nebo černočerným popředím. Funkce HDR dovede snímky kombinovat tak, aby každá část fotografie získala patřičnou expozici a výsledný snímek nebyl příliš světlý ani tmavý. V přednastavených režimech fotografie tentokrát vyberte funkci HDR a jednoduše vyfoťte snímek. To je celé. Zkuste si stejnou fotografii v automatickém režimu a porovnejte rozdíl.

htc skola fotografie - hdr 1

htc skola fotografie - hdr 2

Pokud váš telefon v základní výbavě funkcí HDR nedisponuje, nezoufejte a opět se obraťte na obchody s aplikacemi. V případě Androidu můžete vyzkoušet aplikaci HDR Camera a v případě Windows Phone můžete dát šanci HDRtzn. Operační systém iOS má již od verze 4.1 funkci HDR integrovanou, avšak je dostupná pouze pro iPhone 4 a novější. U starších zařízení funkci zpřístupníte pouze neoficiálním zásahem do systému zvaným jailbreak.

 

7) Pokročilé funkce

Pokročilí uživatelé, kterým chybí manuální režim ze své zrcadlovky, ocení další možnosti nastavení fotoaparátu, mezi něž standardně patří přizpůsobení expozice, kontrastu, vyvážení bílé, nastavení sytosti, ostrosti, citlivosti ISO a dalších možností.

htc skola fotografie - pokrocile 1

htc skola fotografie - pokrocile 2

Ve spojitosti s řadou HTC One hledejte nabídku Úpravy obrázku, ISO, Vyvážení bílé nebo Rozhraní fotoaparátu. Otevřou se vám další možnosti expozice, hodnoty citlivosti ISO, teplota chromatičnosti bílé barvy nebo zapnutí mřížky pro dodržení zlatého řezu.

 

V následujícím díle se podíváme na pořizování videí a na využití cloudového úložiště Dropbox.

Byl pro vás článek přínosný?