Hlavní navigace

Tip: Objevte potenciál fotoaparátu vašeho smartphonu - 5. díl

8. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme problematice natáčení videí a taktéž se podíváme, jak zužitkovat webové úložiště Dropbox.

Že je možné krásnou fotografii pořídit pouze se zrcadlovkou za dvacet tisíc? Ale kdepak, pěkné záběry dovede zachytit i malý foťáček vašeho smartphonu. Podívejte se, jak na to.

 

1. dílOstření

2. dílPanorama, Automatické zachycení úsměvu

3. dílObrazové filtry, Fotografické efekty

4. dílHDR, Pokročilé funkce

5. dílVidea ve vysokém rozlišení, Webové úložiště Dropbox

6. dílFotografické sociální sítě

 

8) Videa ve vysokém rozlišení

Rodinná alba z letních dovolených netvoří zdaleka pouze fotografie. Někdy je potřeba sáhnout po videokameře, a to nejlépe opět ve stejném zařízení. V dnešní době se nesetkáte se smartphone, který je vybaven kamerou a neuměl by natáčet video. Rozdíly se projeví až v rozlišení kamery a frekvence, s níž jsou smartphony schopny video pořizovat. Velmi často se setkáte s honosnými štítky 720p nebo dokonce 1080p, jež vypovídají, že je telefon schopen nahrávat video v rozlišení HD Ready respektive Full HD. Telefony řady HTC One umožňují natáčet až v nejvyšším HD rozlišení, díky čemuž pak video pěkně vypadá na velkých HDTV televizorech.

htc skola fotografie - video

Velké rozlišení však znamená také větší paměťové nároky. Na tuto skutečnost byste si měli dát pozor, pakliže váš telefon nedisponuje dostatečnou interní pamětí či nemůžete vyměňovat paměťové karty. I velikost rozlišení se dá však přizpůsobit. V případě telefonů HTC One v nabídce Kvalita videa můžete vybrat požadovanou velikost. Pokud si chystáte video později prezentovat na notebooku či televizoru, volte nejvyšší možné rozlišení, naopak pokud se chcete pochlubit přátelům krátkým pozdravem v MMS, vyberte co možná nejnižší kvalitu, aby vás operátor při datových přenos nepřivedl na mizinu.

 

9) Webové úložiště Dropbox

Digitální věk má tu nevýhodu, že jakmile člověk přijde o svůj telefon, ve většině případů jsou všechny fotografie ztraceny. Kdo nezálohuje, zadělává si na průšvih. Pakliže máte předplacený datový tarif, můžete své fotografie okamžitě archivovat na některém z webových úložišť jako Dropbox, Microsoft SkyDrive, Google Drive a další. Telefony řady HTC One nabízí uživatelům předplacený 25GB prostor na serverech Dropbox na dobu dvou let. Avšak i při standardní registraci získáte pěkné 2 GB a pakliže zkombinujete více bezplatných datových úložišť, můžete se celkově dostat i na desítky GB. Jste na dovolené a nemáte v zahraničí datový tarif? Dropbox automaticky sám odloží zálohování na hotelovou Wi-Fi síť.

htc skola fotografie - dropbox

Aplikaci Dropbox si můžete zdarma stáhnout pro Android, iOS a BlackBerry. Pro Windows Phone zatím oficiální aplikace není, existuje však například placená aplikace BoxFiles for Dropbox, jež vám nabídne přístup k dokumentům a možnost uploadu souborů z vašeho SkyDrive úložiště.

 

V příštím závěrečném díle si povíme několik slov o prezentaci vlastních fotografií na fotografických sociálních sítích.

Byl pro vás článek přínosný?