Hlavní navigace

Tip: Ochraňte své děti před nástrahami internetu

14. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
Společnost AVG Technologies připravila společně s dětskou psycholožkou a terapeutkou Mgr. Alenou Vávrovou deset rad o tom, jak chránit své děti na internetu v době letních prázdnin, kdy často tráví čas na počítači nebo mobilním zařízení bez dozoru dospělé osoby.

„Ke kontaktu s cizím člověkem jsou nejvíce náchylné děti, kterým chybí přirozený kontakt s blízkými lidmi, dostatek komunikace s vrstevníky, rodinou, podnětnými lidmi pro jejich věkovou úroveň, nudí se, neumí si samy najít vhodnou zábavu a očekávají ji od někoho zvenku,“ říká dětská psycholožka Mgr. Alena Vávrová.

„Internetové prostředí je často pro takové děti jednodušším prostorem, kde navazovat kontakt, kterého by se v běžné realitě obávaly. Nejdůležitější je proto v tomto směru prevence rodičů - povídejme si s dětmi o tom, co potřebují, jak chtějí trávit svůj volný čas, co mají za možnosti, rozšiřujme jim rejstřík vhodných možností, podporujme je v kontaktu s vrstevníky "na živo".“


AVG Technologies radí rodičům:

  • Povídejte si se svým dítětem o tom, co na internetu dělá.
  • Snažte se pochopit, proč na internetu dělá to, co tam dělá. Hledá materiály do školy? Snaží si najít kamarády?
  • Projděte s ním společně stránky, na které nejčastěji chodí, seznamte se s jejich obsahem, zjistěte si, kdo stránky spravuje.
  • Vysvětlete dítěti, že ne všechno uvedené na internetu je pravda.
  • Vysvětlete dítěti, že nesmí na internetu zveřejňovat své soukromé údaje, ani svojí rodiny a svých kamarádů.
  • Poučte dítě o chování na sociálních sítích (některé sociální sítě jako Facebook mají např. věkový limit pro vstup od 13 let).
  • Vysvětlete dítěti, aby se na internetu nebavilo s cizími lidmi, aby jim nic neposílalo (údaje, informace, fotografie), a to ani výměnou za dárek apod., a nedomlouvalo si s nimi schůzku.
  • Nastavte rodičovskou kontrolu, abyste měli neustálý přehled o tom, co vaše dítě na internetu dělá (AVG k tomuto účelu nabízí program Family Safety).
  • Seznamte děti s Horkou linkou pro ohlašování závadných obsahů na internetu.
  • Pravidelně aktualizujte bezpečnostní software.

 

AVG Family Safety jako jedno z možných řešení

„Děti se mnohdy o prázdninách nudí, a tak jen tak pro legraci surfují na internetu. Často se pak dostanou do situací, které nejsou schopné ve svém věku ještě řešit,“ říká J.R. Smith, generální ředitel AVG Technologies. „Rodičovská kontrola Family Safety umožňuje všem rodičům vzdáleně sledovat pohyb jejich dítěte po síti. Tento program dokáže podle nastavení rodiče varovat, že je něco v nepořádku,“ dodáva Smith.

CS24

 

Zdroj: TZ AVG