Hlavní navigace

TIP: ochraňte svůj notebook před slídily

13. 3. 2011

Sdílet

V dnešním tipu si ukážeme tři tipy, díky nimž znatelně zvýšíte bezpečnost svého notebooku.

1. Používejte šifrování disku

Prvním a zásadním krokem při ochraně laptopu je ochrana dat pomocí šifrování, díky níž se k nim nikdo nedostane ani v situaci, kdy se počítač ocitne v nepovolaných rukou. K zašifrování dat na vašem disku můžete vyzkoušet například aplikaci FreeOTFE.

2. Nastavte pořadí bootování a heslo v BIOSu

Většina uživatelů má nastaveno heslo u přístupu do Windows, ale jak ochrání svůj BIOS? První věc, kterou by se totiž případný zloděj pokusil udělat, by zřejmě bylo bootování z jiného, než pevného disku (USB, CD...). Tomu lze předejít tím, že na první místo při bootování nastavíte pevný disk a BIOS opatříte heslem, díky čemuž to nebude nikdo jiný než vy schopen změnit. Je zřejmé, že heslo do BIOSu lze prolomit, zároveň se ale jedná o zajímavou alternativu, jak zlodějům jejich aktivity co nejvíce znesnadnit.

3. Vyhněte se snadno odhalitelným heslům

Používání biografických informací pro obnovení hesla již není tak bezpečné, jako dříve. Jméno vašeho oblíbeného zvířátka, matky za svobodna nebo povolání vašeho otce se dnes dá zjistit relativně snadno - například na sociálních sítích nebo veřejných internetových zdrojích. Je proto důležité při stanovování hesel a bezpečnostních otázek u služeb a programů, které na svém laptopu používáte, trochu více přemýšlet.

Foto: Fotolia, ferqregory

Byl pro vás článek přínosný?