Hlavní navigace

Tip: Ovládněte VLC, výkonný přehrávač multimédií - 1. díl

22. 10. 2012

Sdílet

 Autor: VLC
Streamovaná videa, spravování podcastů, zachytávání obrazu webkamery, přehrávání Blu-ray a množství atypických video i audio formátů, to vše patří do repertoáru přehrávače VLC. Naučte se jej využít na maximum.

Multimediální přehrávač VLC media player z produkce skupiny VideoLAN se stává mezi uživateli stále vyhledávanější alternativou k mainstreamovým programům, jako je například Windows Media Player integrovaný do operačního systému Windows. Uživatelé jej často vyhledávají kvůli jeho podpoře široké škály video i audio kodeků, které mohou konkurenci chybět avšak VLC toho umí podstatně více.

Jmenujme alespoň schopnost přehrávání streamovaného videa i možnost streamování multimédií do internetu, podporu podcastů, nahrávání videa z webkamery nebo přehrávání formátů DVD i Blu-ray. Ještě jste VLC media player nezkusili? Impulzem k tomuto kroku budiž například fakt, že nadcházející OS z produkce Microsoftu, Windows 8, nebude ve standardní verzi disponovat systémem Windows Media Center (bude jej však možné doplnit) a nebude umět přehrávat disky DVD.

Rozsáhlá paleta funkcí a nástrojů přehrávače VLC je však vykoupena množstvím menu a dialogových oken, jež se mohou zdát na první pohled nepřehledná. Pojďme se tedy s přehrávačem seznámit a vytipovat nejužitečnější funkce, jež VLC media player nabízí.

Zachycení snímků z videí

VLC nabízí snadný způsob uložení snímku z právě přehrávaného či pozastaveného videa. Volbu naleznete v menu Video -> Vytvořit Snímek. Ve výchozím nastavení se pod Windows snímky ukládají do složky C:\Users\jméno_uživatele\Pictures, tuto volbu však můžete v nastavení upravit. Otevřete menu Nástroje -> Nastavení, v levém panelu zvolte Video a v sekci Snímky videa vyberte kýženou složku přes tlačítko Procházet.

vlc snapshot

V příštím díle se podíváme na podporu přehrávání optických disků CD, DVD i BluRay a na možné zdroje multimediálních dat.

Byl pro vás článek přínosný?