Hlavní navigace

Tip: Print Friendly - pohodlný tisk ve webovém prohlížeči

7. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Nástrojem pro tisk webových stránek disponuje snad každý internetový prohlížeč. S požadavkem na přizpůsobení tisknutého obsahu však již běžně nepochodíte. Vyzkoušejte šikovný doplněk Print Friendly.

Pakliže jste se někdy snažili vytisknout text webové stránky se složitým rozložením nebo množstvím obrázků, pravděpodobně jste se kvůli nepřijatelnému výsledku uchýlili k ručnímu kopírovaní textu do externího textového editoru, který již k tisku zaslal text v použitelném formátování. Tento způsob, byť funkční, není příliš pohodlný.

Webové prohlížeče vám před tiskem zobrazí náhled, ale výsledek se vám jistě v mnoha případech líbit nebude, neboť jsou webové stránky často doslova napěchovány reklamami, bannery, obrázky a dalším balastem, který znehodnocuje vlastní tisknutou textovou informaci. Pro pohodlný tisk lze však využít nástroje třetích stran. Jedním z nich je velice užitečný doplněk Print Friendly.

Nástroj Print Friendly umožňuje skrze webový prohlížeč upravovat obsah webové stránky a tu následně zaslat k tisku. Print Friendly můžete nainstalovat jako doplněk pro Chrome nebo doplněk pro Firefox. co se týká ostatních prohlížečů, můžete si z oficiální stránky služby do lišty se záložkami přetáhnout tlačítko "Print Friendly", jehož prostřednictvím nástroj v případě potřeby spustíte.

print friendly

Pro úpravu a tisk kýžené webové stránky tedy spusťte doplněk nebo klikněte na tlačítko ze záložek a v nově otevřeném okně postupně klikejte na ty části stránky, jež si přejete z výstupu odstranit. Jakmile budete s výsledkem spokojeni, prostřednictvím tlačítek Print nebo PDF můžete zaslat stránku k tisku, nebo ji uložit do souboru PDF.

Byl pro vás článek přínosný?