Hlavní navigace

Tip: Přistupujte ke složkám pomocí klávesových zkratek

19. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Vladislav Kochelaevs - Fotolia.com
Aplikací pro vytvoření rychlého přístupu k programům nebo složkám existuje velké množství. Funkcemi pro rychlý přístup však disponuje také operační systém Windows sám o sobě.

Ve Windows 7 přibyly další možnosti, jak získat rychlý přístup ke složkám. Patří mezi ně kupříkladu možnost přímého připnutí k Hlavnímu Panelu. Ta je ale v případě většího množství složek a připnutých programů nepraktická. Pokud využíváte Průzkumník Windows a stejně máte zástupce na Ploše nebo v Nabídce Start, proč neustále někam klikat a nezkusit klávesové zkratky?

V případě složky si vytvořte zástupce na Ploše nebo v případě, že chcete mít čistou Plochu, v Nabídce Start. Učiníte tak standardně kliknutím pravého tlačítka myši a vybráním možnosti „Odeslat“ > „Na Plochu“. Následně na vytvořeného zástupce opět klikněte pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte položku „Vlastnosti“. Zobrazí se vám dialogové okno podobné tomu jako na obrázku níže.

Jak nastavit klávesovou zkratku pro složky/aplikace ve Windows

Nyní klepněte do pole „Klávesová zkratka“ a stiskněte kombinaci kláves, kterou chcete používat pro přístup k dané složce/aplikaci. Obecně doporučujeme pro minimalizaci konfliktu s klávesovými zkratkami Windows či dalších aplikací využívat kombinace Ctrl-Shift, Ctrl-Alt nebo Alt Shift + další klávesy. Na závěr klikněte na tlačítko OK. Nyní si můžete užívat rychlého přístupu pomocí klávesových zkratek. V konkrétním vyobrazeném případě se vám po stisku klávesové zkratky Ctrl-Shift-M zobrazí složka Hudba.

 

Titulní foto: © Vladislav Kochelaevs - Fotolia.com


Autor se již od útlého dětství věnuje IT a je autorem mnoha lokalizací softwaru do češtiny. Ve volných chvílích píše Buchtič blog převážně o IT a herním průmyslu.

Byl pro vás článek přínosný?