Hlavní navigace

Tip: Průvodce porty základní desky - 2. díl

19. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
V tomto dílu se budeme zabývat sloty, konektory a porty, které se dají najít na modernějších základních deskách. Jako příklad takové základní desky jsme zvolili základní desku Intel DP67BG.

Když se podíváte na základní desku ve svém počítači, možná vás udiví, kolik různých konektorů či pinů se na ní nachází. Nemáte chuť se jim tak trošku podívat na zoubek a dozvědět se pár zajímavých informací o slotech, konektorech či pinech používaných na základních deskách?

 

1. díl článku: Porty starších základních desek na příkladě Asus P5WDH Deluxe

2. díl článku: Porty modernějších základních desek na příkladě Intel DP67BG

3. díl článku: Porty základních desek pro procesory AMD na příkladě Gigabyte 99FXA-UD7

4. díl článku: Porty základních desek Intel s nejnovější čipovou sadou DZ77 na příkladě Intel DZ77GA-70K

 

Intel DP67BG

Pojďme se nyní podívat na základní desku poněkud novějšího data. Bude se jednat o základní desku Intel D67BG založenou na čipové sadě Intel P67. Tato základní deska podporuje procesory s paticí LGA 1155 (například Core i7-2600K využívající technologii Sandy Bridge).

 

Základní deska Intel D67BG jakožto představitel moderního designu od firmy Intel

DDR3 memory sockets: Dnešní generace počítačů využívají operační paměti typu DDR3, ovšem v mnoha případech se liší rychlostí. Čipová sada P67 použitá v této základní desce umožnila využít paměti DDR3-1600, ale pokud jste chtěli dosáhnout této maximální rychlosti, museli jste čipovou sadu přetaktovat, protože čipová sada P67 oficiálně podporuje pouze paměti typu DDR3-1333. Na této základní desce jsou vidět celkem čtyři paměťové sloty s podporou technologie dual-channel, která je zavedena, pokud použijete dva stejné paměťové moduly, které zasadíte do slotů o stejné barvě.

Patice CPU fan (CPU fan header): Tento konektor je určen právě pro připojení větráčku chladícího procesor. Rychlost otáčení větráčku pak sleduje BIOS základní desky. Pokud není větráček do patice tohoto konektoru zapojen, pravděpodobně se vám při startu počítače objeví chybové hlášení.

Osmipinový konektor ATX12V (CPU power): V době, kdy firma Intel uvedla poprvé na trh procesor Pentium 4, uvědomil si sám Intel, že procesory o tak vysokém výkonu potřebují svůj vlastní zdroj napájení, zkrátka něco jiného než to, co mohl nabídnout standardní 24pinový napájecí konektor. A tak vznikl konektor ATX12V. Na základních deskách nižší třídy, které podporují procesory s nižším TDP (Thermal Design Power – navržený tepelný výkon), najdete čtyřpinové konektory, zatímco u procesorů vyšší třídy a u základních desek umožňující přetaktování najdete konektory osmipinové.

Napájení pro přídavné větráčky (Power for secondary fans): Řada základních desek disponuje paticemi pro napájení a sledování stavu přídavných větráčků – zejména se jedná o větráčky umisťované na počítačové skříni.

Konektor PCI Express x1: Pod zkratkou PCI Express se skrývá sériové rozhraní, a to i přesto, že je možné dohromady sdružit vícero linek (lane). Řetězec x1 představuje slot s podporou jedné linky PCI Express a používá se pro I/O zařízení, která nevyžadují obousměrnou šířku pásma větší než 500 MB/s. Typickými zařízeními tohoto typu jsou kupříkladu zvukové karty.

PCI Express x16 (graphics): Sloty PCI Express x16 se obvykle používají pro grafické karty, i když je samozřejmě možné používat v nich libovolnou kartu PCI Express. Bohužel zde však často dochází ke zmatkům a nejasnostem, protože ne všechny sloty x16 jsou skutečnými sloty PCIe x16. Tu a tam se můžete setkat s konektory PCIe x16, které sice mají fyzicky sloty pro umístění grafických karet, ale ve skutečnosti jsou pouze osmilinkové (x8) nebo dokonce pouze čtyřlinkové (x4).

U některých základních desek se dokonce mohou sloty podporující skutečně 16 linek PCI Express pro grafickou kartu přeměnit na osmilinkové, pokud na základní desce do dalšího slotu PCIe x16 přidáte další grafickou kartu. Například čipová sada P67 má pouze 16 linek PCIe pro grafickou kartu, takže pokud do základní desky vložíte dvě grafické karty v režimu dual GPU, bude mít každá grafická karta k dispozici pouze osm linek. Ve skutečnosti však situace není až tak zlá, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože i osm linek v počítači využívajícím PCIe 2.0 či 3.0 postačí k provozování naprosté většiny náročnějších počítačových her.

32-bit legacy PCI slot: Dnes již klasický 32bitový slot PCI se objevil v roce 1993. Tento 32bitový slot PCI dnes podporuje celá řada přídavných karet a na naprosté většině základních desek s nejvyšší pravděpodobností naleznete alespoň jeden tento 32bitový slot PCI. U některých základních desek se můžete setkat s tím, že mají zvláštní svorku umístitelnou na zadní část počítačové skříně, která umožní použití buď slotu PCI, nebo slotu PCIe.

Patice pro kontrolky a tlačítka na přední části počítačové skříně (Front-panel switch header): Tato patice slouží k připojení vodičů vedoucích do předního panelu počítačové skříně, kde ústí jednak k tlačítkům pro spuštění a reset počítače, jednak ke kontrolkám ukazujícím napájení počítače a činnost pevného disku.

 

V dalším dílu se podíváme na sloty, piny a konektory u základních desek pro procesory AMD.

Byl pro vás článek přínosný?