Hlavní navigace

TIP: Publikace ve Wordu? Žádný problém - 1. díl

19. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © NinaMalyna - Fotolia.com
Špičkové programy pro desktop publishing jako Adobe InDesign či QuarkXPress disponují celou řadou pokročilých funkcí, tomu však odpovídá i jejich vysoká cena. Pěknou publikaci však vytvoříte i ve Wordu, stačí vědět, jak na to.

Na trhu se pohybuje celá řada profesionálních programů pro desktop publishing. Pořízení takového softwaru však není nijak lacinou záležitostí a každý, kdo je chce na profesionální úrovni používat, se s nimi musí naučit zacházet. To všechno jsou okolnosti, které jen zřídka ospravedlní jejich koupi pro malé firmy.

I společnost Microsoft má v nabídce program pro desktop publishing, konkrétně se jedná o Publisher. Ten však patří o třídu níže a to jak funkcemi tak cenou. Navíc není Publisher součástí každé edice Office a pokud byste jej chtěli koupit samostatně, přijde vás na necelých 3 500 Kč. Netřeba zoufat, pokud vlastníte program Microsoft Word, máte docela slušnou šanci v desktop publishingu zabodovat. Tento program totiž disponuje celou řadou funkcí typických právě pro programy typu desktop publishing. Ty vám umožní vytvořit takové výstupy, které budou moci zdatně konkurovat dílům zavedených grafiků.

Potřebujete-li vytvářet dokumenty obsahující iniciály, citace v bloku, sloupce, text obtékající obrázky a další podobné prvky používané pro desktop publishing, pak vězte, že to vše umí i Word. Jedinou nevýhodou je skutečnost, že jsou všechny tyto nástroje roztroušeny po celém pásu karet a mnohé jsou pohřbeny hluboko v nejrůznějších utajených nabídkách. V tomto článku si ukážeme, kde přesně zmíněné funkce najdete a také si vysvětlíme, jak s většinou z nich pracovat.

 

1) Pro dosažení jednotného formátování používejte styly

Jedním ze způsobů, jak dosáhnout toho, aby dokument vypadal profesionálně a elegantně, je používání stejného formátování v celém dokumentu. Doporučuje se formátovat každý nadpis úplně stejně a zároveň nastavit jednotný vzhled i u ostatního běžného textu. Jednotnosti formátování nejsnáze dosáhnete používáním stylů, což je funkce, která je ve Wordu standardně k dispozici.

Nejprve na pásu karet na záložce Domů vyberte pro svůj dokument sadu stylů, a to klepnutím do nabídky Změnit Styly -> Sada stylů. V nabídce, která se vzápětí zobrazí, uvidíte pestrou paletu možností. Zvolte si tu, která se bude nejvíce přibližovat vámi požadovanému vzhledu dokumentu.

Jakmile zvolíte požadovanou sadu, zobrazí se v kartě Domů galerie stylů, které následně můžete použít pro formátování textu v dokumentu. Styl použijete tak, že vyberete blok textu (například nadpis) a poté v galerii stylů klepnete na některou položku, například Nadpis 1. Obvykle se pro obyčejný text používá styl Normální a pro nadpis se použije styl Nadpis požadované úrovně. Pro jiné prvky vašeho dokumentu samozřejmě můžete použít i jiné styly.

Pokud se vám styly, které jsou standardní součástí Wordu, nelíbí, můžete je snadno upravit. Klepněte v galerii stylů pravým tlačítkem myši na název stylu a z místní nabídky, která se objeví, vyberte položku Změnit. Poté proveďte vámi požadované úpravy (například klepněte na položku Tučné, kterou změníte styl písma v upravovaném stylu) a provedené úpravy potvrďte stiskem tlačítka OK. Od této chvíle se změní v dokumentu formátování veškerého textu, u něhož jste použili výše upravovaný styl.

Úprava stylů je velmi snadná – navíc vám pomohou rychle naformátovat dokument, který pak bude působit jednolitě

 

V příštím díle se zaměříme na přesné zarovnání a rozložení objektů.

Byl pro vás článek přínosný?