Hlavní navigace

TIP: Šetřete čas strávený hledáním na Gmailu chytrými dotazy

1. 5. 2011

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Gmail uživatelům nabízí pro e-maily spoustu prostoru, někdy však může být složité v nepřeberném množství zpráv hledat. Chytré dotazy vám to velmi usnadní.

Ne každý uživatel Gmailu ví, že je při hledání v archivu e-mailů možné použít celou řadu operátorů, díky kterým se proces velmi zjednoduší. Mezi ty nejpoužívanější patří:

1) to: a from:

Pokud zadáte do vyhledávacího políčka from:jiri@pcworld.cz, objeví se vám pouze zprávy, které vám byly odeslány z této adresy. Používat můžete také jména, například from:jiří. Stejně tak lze kromě operátoru from: (odesilatel) napsat také to: (příjemce), cc: (příjemce kopie), bcc: (příjemce skryté kopie).

2) before: a after:

Pokud víte, že vám určitá zpráva přišla před nějakým datem, lze využít zkratku before: (například before:2011/03/01) nebo after: (after:2011/03/01). Jestliže hledáte opravdu starý e-mail, mohou vám tyto zkratky velmi pomoci.

3) has:

S tímto operátorem lze vyfiltrovat e-maily s přílohou. Stačí napsat has:attachment.

4) filename:

Pokud znáte přímo souborový typ, v jakém je příloha uložena, můžete použít tento operátor. Zadejte například filename:presentation.pptx.

5) - (pomlčka)

Někdy nemusíte přesně vědět, co hledáte, avšak můžete zcela jistě vědět, co nehledáte. V tom případě vám pomůže pomlčka. Když například budete hledat zprávy od Jiřího, ale nebudete chtít, aby se v nich objevoval termín fotbal, napíšete from:jiří -fotbal. To by vám zprávy mělo pěkně protřídit.

 

Kompletní výčet operátorů naleznete v nápovědě ke službě Gmail (pouze v anglickém jazyce).

CS24

 

Úvodní foto: © olly - Fotolia.com