Hlavní navigace

Tip: Start8 dodá do Windows 8 nabídku Start

4. 1. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Řadě uživatelů, kteří přešli na nový operační systém Windows 8, mimo jiné chybí nabídka Start, na kterou byli zvyklí z předchozích verzí tohoto operačního systému. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Firma Stardock přišla s vlastním řešením, které dokáže nabídku Start do nových Windows 8 integrovat.

Pokud by měla mít nějaká firma potěšení z poněkud kontroverzních nových Windows 8 uvedených firmou Microsoft, pak je to firma Stardock. A důvod? Jím je program Start8, což je zdarma dostupná betaverze aplikace, kterou firma uvolnila na trh, aby do panelu na pracovní ploše doplnila „chybějící“ nabídku Start. (Po napsání tohoto článku byla již dostupná verze 1.0 aplikace Start8, kterou můžete používat po dobu 30 dnů zdarma jako trial verzi. Po uplynutí zkušební doby je k mání za 5 USD).

Pokud jste se dosud s Windows 8 neseznámili, pak vězte, že Windows 8 disponují dvěma naprosto odlišnými rozhraními. Prvním je nové rozhraní Windows 8 UI (User Interface) používající dlaždice, jež bylo možné poprvé spatřit u Zune a Windows Phone. Druhé rozhraní je pak klasickou pracovní plochou představovanou programem Explorer.exe s nepatrně aktualizovaným vzhledem. Spoustě uživatelů vadí, že v nové verzi Windows není žádná nabídka Start. Zpočátku používáte uživatelské rozhraní Windows 8, kde spouštíte aplikace nezávisle na tom, které rozhraní používají. Můžete si vytvořit pracovní plochu a ikonky pro spouštění aplikací na panelu, ale vzhledem k tomu, že naprostá většina současných programů podporují pouze pracovní plochu představovanou programem Explorer.exe, končí všechny tyto aktivity buď velmi intenzivně využívanou pracovní plochou, nebo neustálým přepínáním.

Firma Stardock naplnila přání většiny uživatelů Windows 8, kteří si stěžovali na chybějící nabídku Start

Díky firmě Stardock Software ale nyní můžete mít jak klasicky ovládaná Windows 8 se všemi funkcemi, na něž jste byli zvyklí z předchozích verzí Windows, tak nabídku Start. Zkušební verze programu Start8 je ke stažení zdarma, přičemž jak již bylo uvedeno, takřka dokonale imituje chování nabídky Start z Windows 7, navíc ideálně doplňuje stávající nový vzhled Windows 8. Předpokládáme, že určitě nemusíme nikomu vysvětlovat, jak nabídka Start funguje, že ano? Program Start8 vám rovněž umožní zakázat používání tzv. hot corners z Windows 8.

Program Start8 pracuje naprosto dokonale, a tak nemáte vůbec potřebu používat rozhraní Windows 8 UI (samozřejmě pokud sami nechcete). Jediným problémem, který jsme v souvislosti s Windows 8 zaznamenali, byla nepatrně pomalejší a někdy nestejnorodá odpověď při použití tzv. hot corners z Windows 8. Reakce nebyla tak plynulá, jako na operačním systému bez nainstalovaného nástroje Windows 8: Nezbývá než doufat, že další verze programu bude v této oblasti reagovat lépe.

Obecně vzato si myslíme, že firmě Stardock se v tomto ohledu podařilo v tomto programu objevit malý zlatý důl, a pokud bychom byli Microsoftem, pak bychom určitě této firmě poděkovali za to, že učinila tímto nástrojem Windows 8 použitelnějšími. Pokud používáte zkušební verzi Windows 8, určitě si nainstalujte zkušební verzi Start8 a hned uvidíte rozdíl, jakým nabídka Start projde.

Byl pro vás článek přínosný?