Hlavní navigace

Tip: Ukládejte automaticky přílohy z Gmailu na cloud

27. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Paulus Nugroh
Dnes si ukážeme, jak můžete ukládat vaše složky z Gmailu na Dropbox či jiné cloudové úložiště.

Možná už jste slyšeli o službě SaveMyInbox, která slouží přesně k výše uvedenému účelu. Ovšem tato služba není zdarma, stojí 15 amerických dolarů ročně a funguje pouze ve spojení s Dropboxem. Naštěstí existuje i bezplatná alternativa, která je dokonce mnohem univerzálnější.

Na mysli máme službu Attachments.me, která umožňuje nahrávat přílohy z Gmailu do služeb Box, Dropbox, Google Drive či SkyDrive. Stačí nainstalovat doplněk prohlížeče (dostupný pro Google Chrome a Mozillu Firefox), a poté jej propojit s jednou nebo více výše zmíněnými službami. (Pozn.: Úkon bude s největší pravděpodobností vyžadovat povolení přístupu, což je však jednorázový proces.)

Jakmile jste hotovi, zaindexuje Attachments.me všechny vaše přílohy a následně je pro jednoduché prohlížení a vyhledávání umístí do katalogu. Pouze několika kliknutími tak můžete prohlížet, stahovat, sdílet či archivovat jakoukoliv přílohu.

Přímo v Gmailu pak otevřete jakýkoliv e-mail s přílohou a poté klikněte na modré tlačítko Attachments.me, čímž tuto přílohu automaticky nahrajete na vámi vybraný cloudový účet. Pro další e-maily můžete dokonce nastavit pravidla. Například taková, že přílohy e-mailů od konkrétních příjemců se automaticky přesměrují na Dropbox (či kamkoliv jinam).

Attachments.me je služba dostupná i jako aplikace pro iOS, která vám umožní nahrávat přílohy na cloudové účty a e-mailovat soubory přímo z těchto účtů, aniž byste tyto soubory nejprve nahrávali na vaše zařízení.

Musíme si však přiznat, že tato aplikace má trochu matoucí ovládání, je nutné se v ní trochu porozhlédnout a přijít na to, jak vše funguje. (Pokud se vám to nepovede, je tu ještě centrum podpory uživatelům, bohužel jen v angličtině.) Na druhou stranu dostanete bezplatný a hlavně funkční software, který vám pomůže zorganizovat váš Gmail v rámci jedné či několika cloudových služeb.

Byl pro vás článek přínosný?