Hlavní navigace

Tip: Vypořádejte se s nejčastějšími problémy Wi-Fi sítě - 2. díl

19. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Anja Kaiser - Fotolia.com
V dnešním pokračování se podíváme na problematiku interference signálů a vysílání směrovačů v různých kanálech.

Využití bezdrátové technologie Wi-Fi se stává čím dál tím častějším způsobem připojení k internetu v domácnostech i firmách. Ne vždy ale vše funguje, jak má. Podívejme se, jak řešit nejčastější problémy.

3) Změňte na směrovači vysílací kanál

Většina Wi-Fi směrovačů a zařízení využívá 2,4GHz pásmo (standard 802.11 b/g/n) s 13 kanály, jejichž frekvenční rozsahy však bohužel nejsou po dvojicích disjunktní. V případě dnes nejrozšířenějších standardů 802.11 g/n a frekvence 2,4 GHz lze bez interference provozovat pásma 1, 5, 9 a 13. Přesto se ve svém okolí pravděpodobně setkáte s rozdělením do kanálů 1, 6 a 9. Jedná se o pozůstatek po starším standardu 802.11b, který využíval kanály s širším spektrem.

Především v panelových domech a hustých zástavbách, v nichž téměř každá domácnost provozuje vlastní bezdrátovou síť, často dochází k nepříjemnému efektu interference několik signálů vysílaných na stejném kanálu. Projevem tohoto neduhu je nestabilní či zcela nedostupné připojení. Nejedná se navíc pouze o Wi-Fi směrovače, na frekvenci 2,4 GHz mohou vysílat i další zařízení, jako jsou dětské chůvičky, bezdrátové telefony nebo dokonce mikrovlnné trouby.

Pakliže máte problémy s připojením k domácí bezdrátové síti, v prvním kroku se podívejte na seznam okolních bezdrátových sítí. V OS Windows pouze klikněte na ikonu sítě na pravé straně stavového panelu. Vidíte-li v dosahu další sítě s vysokým signálem, mohly by právě ony nežádoucí interferenci způsobovat.

Nejrychlejším způsobem je pokusit se náhodně změnit kanál, na němž váš Wi-Fi směrovač vysílá (podle okolní situace vyberte některý z kanálů 1, 5, 9, 13 nebo 1, 6, 9). Jistějšího výsledku však dosáhnete, zjistíte-li stav okolních vysílačů. Existuje celá řada bezplatných programů, které dokáží zjistit, na kterých kanálech vysílají okolní sítě. Šanci můžete dát nástrojům jako InSSIDer, Vistumbler nebo použít webovou službu Meraki WiFi Stumbler. Alternativně lze využít aplikace určené pro smartphony. Pro mobilní platformu Android lze doporučit Wifi analyzer, pro iOS potom Wi-Fi Finder.

Jakmile jste našli vhodný kanál, na kterém by měl váš směrovač vysílat, budete se muset přihlásit do administračního rozhraní směrovače a nastavení změnit. Připojte se k vaší síti a do prohlížeče zadejte IP adresu směrovače (nejčastěji se jedná o 192.168. 1.1 nebo 192.168.0.1). Pakliže adresu neznáte, otevřete příkazový řádek (Win+R -> cmd -> Enter) a vepiště příkaz ipconfig. V sekci odpovídající vašemu síťovému adaptéru naleznete hledanou adresu v řádku výchozí brána.

ipconfig

Po přihlášení do rozhraní pro nastavení směrovače vyhledejte volbu pro změnu kanálu. Rozhraní se výrobce od výrobce liší, tudíž nelze přesně popsat, kde je nastavení skryto. Pakliže jej nebudete moi najít, zkuste se obrátit na manuál případně váš model směrovače vyhledat na internetu. Nakonec změny uložte (směrovač bude pravděpodobně vyžadovat restart) a zjistěte, zda je problém  interferencí odstraněn.

 

V následujícím díle probereme význam pozicování směrovače a jeho antén a možnost obnovení výchozího nastavení.

Byl pro vás článek přínosný?